ООН попереджає про колапс фінансової системи Афганістану

ООН попереджає про колапс фінансової системи Афганістану

Укрінформ
Організація Об’єднаних Націй у понеділок закликала Афганістан здійснити негайні заходи для підтримки банків, попередивши про можливий колапс фінансової системи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Повідомляється, що у понеділок ООН оприлюднила звіт щодо фінансової та банківської системи Афганістану, у якому відзначила, що наслідки колапсу цих систем матимуть «колосальний ефект».

«Фінансова система та система банкових платежів Афганістану перебувають у стані безладу. Проблема підтримки банків має бути вирішена негайно, щоб покращити обмежені можливості афганської економіки та запобігти колапсу банкової системи», - йдеться у звіті.

В організації наголошують, що остаточний крах банківської системи призведе до кризи, від якої країна відходитиме десятиліття. Водночас в ООН відзначають, що потрібно знайти спосіб підтримати афганську банківську систему, який не означатиме, що цими грошима скористається Талібан.

Як наголошується у звіті, врятувати афганську фінансову систему може тільки негайна зміна політики уряду, а також допомога з боку МВФ та Світового банку.

ЗМІ відзначає, що економічна криза у країні розпочалася після припинення фінансових вливань з-за кордону внаслідок захоплення влади Талібаном та падіння прозахідного режиму. Наслідком стало різке зростання інфляції та неспроможність населення виплатити кредити. Також, згідно зі звітом ООН, приблизно 40% депозитів будуть втрачені до кінця року. Окрім цього, у країні банально не вистачає готівки в обігу.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня у ВООЗ заявили, що в Афганістані до кінця року 3,2 мільйона дітей можуть страждати від сильного недоїдання, а 1 мільйон з них опиняться на межі смерті.

Фото: picture-alliance

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-