У Москві від коронавірусу померла літературознавиця, друг України Маріетта Чудакова

У Москві від коронавірусу померла літературознавиця, друг України Маріетта Чудакова

Укрінформ
Російська літературознавиця, громадська діячка Маріетта Чудакова померла від коронавірусної інфекції на 85-му році життя.

Як передає Укрінформ, про це повідомила у Фейсбуку її дочка Марія Чудакова.

«Моя мама Маріетта Чудакова померла сьогодні в реанімації Комунарки (спеціалізована лікарня в Москві – ред.)… Про час та місце прощання повідомлю пізніше», - написала Марія Чудакова.

Маріетту Чудакову госпіталізували з коронавірусною інфекцією 9 листопада. За словами її дочки, вона захворіла 3 листопада. Бригада швидкої допомоги, хоч і покращила загальний стан хворої, тест на COVID-19 не зробила. Тому правильний діагноз було встановлено лише за тиждень.

Маріетта Омарівна Чудакова, уроджена Хан-Магомедова, народилася 2 січня 1937 року в Москві. 1959-го закінчила філфак МДУ. З 1985 року викладала у Літературному інституті ім. Горького. З 1988-го як запрошений професор читала лекції в європейських та американських університетах. Дослідниця літератури радянських часів. Найбільшої популярності здобули її праці про творчість Михайла Булгакова, Євгена Замятіна, Михайла Зощенка, Валентина Катаєва. Була головою Булгаківського фонду,

Чудакова також широко відома своєю громадською та політичною діяльністю. Критично відгукувалася про президента Путіна та його політику згортання свобод у Росії. 2010 року підписала звернення російської опозиції «Путін має піти». У березні 2014-го підписала лист на підтримку України «Ми з вами!». У травні 2018 року долучилася до заяви російських літераторів на захист режисера Олега Сенцова, незаконно засудженого в РФ.

Фото: Марія Чудакова/Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-