Шістьох болгарських військових звинуватили у шпигунстві на користь Росії

Шістьох болгарських військових звинуватили у шпигунстві на користь Росії

Укрінформ
Військова прокуратура Болгарії висунула звинувачення групі колишніх і чинних військових у шпигунстві на користь Росії. 

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на АР.

Як зазначається, шістьох осіб звинувачують у зборі й передачі засекреченої інформації представникам іноземної країни. Серед них - колишній старший співробітник військової розвідки Болгарії, посадовці вищої ланки у Міноборони та колишній військовий аташе, що мав доступ до таємної інформації у парламенті Болгарії.

Цих осіб затримали у березні 2021 року, з них п’ятеро залишаються під вартою, а одного відпустили під заставу.

Як пише агентство, серед обвинувачуваних прокурорами осіб – колишній співробітник військової розвідки. За даними уряду, він закінчив школу розвідки у Москві, при російському ГРУ.

Прокурори вважають, що після повернення до Болгарії йому доручили створити агентурну мережу з людей, які б мали доступ до непублічних документів, пов’язаних з НАТО і ЄС. При цьому його дружина, яка має подвійне громадянство Болгарії та РФ, передавала документи до посольства Росії в Софії.

За словами прокурорів, цим особам може загрожувати від 10 років в’язниці до довічного ув'язнення, якщо їх визнають винними.

Як повідомляв Укрінформ, трьох іноземців, які обіймали відповідальні посади на військовому заводі "Арсенал" у болгарському місті Казанлик, заарештували 7 жовтня за підозрою у шпигунстві. Слідство встановило, що 24-річний чоловік та 59-річна жінка з Литви та 60-річний росіянин працювали на заводі за трудовою угодою. Їхня діяльність була пов'язана з інноваційними технологіями.

Усі троє пішли у відпустку без збереження заробітної плати до 17 вересня та не повернулися на місце роботи. При цьому слідчі з’ясували, що 2 жовтня фігуранти повернулися до Болгарії. Через кілька днів їх затримали у прикордонному пункті пропуску "Кулата".

У їхніх автомобілях виявили документи та речі, які стосуються досудового провадження. Підготовлено постанови про примусове доставлення їх до суду і висунення обвинувачення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-