Польща через навалу мігрантів може попросити допомоги у НАТО - Моравецький

Польща через навалу мігрантів може попросити допомоги у НАТО - Моравецький

Укрінформ
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав ЄС рішуче захищати свої кордони та розкритикував міграційну політику Ангели Меркель.

Про це він заявив в інтерв’ю німецькій газеті Bild, передає Укрінформ.

«Якщо ми не зможемо зараз утримати тисячі іммігрантів, то незабаром до Європи приїдуть сотні тисяч, мільйони», – застеріг Моравецький, згадавши при цьому цифру в 50 мільйонів.

Польський прем’єр упевнений, що його країна доводить сьогодні на кордоні з Білоруссю, що ефективна охорона кордону можлива. В регіоні розміщено понад 15 тис солдатів, а також прикордонники та поліція, щоб запобігти нелегальному проникненню. Політик зазначив, що потрібні всі форми захисту та спостереження, щоб запобігти нападам: чи то стіна, паркан або електронні системи.

«Ситуація на даний момент стабільна, але стає все більш загрозливою… Ми, поляки, налаштовані всіма засобами захистити свій кордон, східний кордон Європи, а також НАТО… Ми захищаємо всю Європу на нашому кордоні», - заявив Моравецький.

Політик зазначив, що білоруські сили не припиняють провокацій та не виключив, що в разі більшої ескалації Варшава звернеться по допомогу до НАТО, членом якого є.

«Ми не можемо нічого виключати. Очевидно, що Лукашенко і Путін дотримуються стратегії, щоб зруйнувати та дестабілізувати Захід. Ми не знаємо, що ще вони планують. Можливо також, що криза на кордоні має на меті лише відвернути увагу від нових військових атак, які Путін готує в Україні», - заявив Моравецький.

Водночас він сподівається, що міжнародний тиск спрацює, а ЄС міг би допомогти повернути цих людей, за його оцінками, 20 тисяч, назад на батьківщину.

Глава уряду РП піддав критиці дії в 2015 році Ангели Меркель, яка незабаром піде у відставку, зауваживши, що «політика п’яти-шести років тому не була адекватною політикою; це поставило під загрозу суверенітет багатьох європейських держав і створило штучний мультикультуралізм; це була небезпечна політика для Європи та для світу».

На запитання, що він скаже новому канцлеру ФРН Олафу Шольцу, Моравецький: відповів: «давайте працювати разом заради миру, а не давати Володимиру Путіну зайві гроші за рахунок енергетичних платежів, щоб він міг продовжувати озброюватися», а також що «Північний потік-2» треба зупинити!».

Як повідомлялось, напередодні в.о. канцлера Меркель зателефонувала спочатку в Мінськ Лукашенку, а потім у Варшаву Моравецькому.

Ситуація на польсько-білоруському кордоні загострюється, починаючи з серпня, коли мігранти через Білорусь почали намагатися потрапити до ЄС. Кінцевою метою їх є переважно Німеччина.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-