У Євросоюзі називають тривожною ситуацію на кордоні України з РФ

У Євросоюзі називають тривожною ситуацію на кордоні України з РФ

Укрінформ
Європейський Союз уважно стежить за ситуацією на кордоні України з РФ і вважає її тривожною.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми стежимо за ситуацією з безпеки на східному кордоні України дуже уважно. Є попередження і тривожні факти щодо руху російських військ на кордоні з Україною... Вони викликають занепокоєння. Інформація доволі тривожна. Ми обговорювали це вчора з міністром закордонних справ (України - ред.) Кулебою телефоном. Я висловив підтримку суверенітету та територіальній цілісності України, яка залишається непохитною», - сказав високий представник ЄС.

Відповідаючи на запитання, чи може скупчення російських військ на кордоні з Україною бути пов’язаним із подіями на зовнішньому кордоні Євросоюзу з Білоруссю і чи не є дії білоруського режиму спробою відвернути увагу європейців від підготовки російської агресії, Боррель зауважив, що ніхто не може сказати цього напевно.

«Чи є певний зв'язок між пересуванням військ на кордоні з Україною (з діями режиму Лукашенка – ред.), я, відверто кажучи, не знаю і не маю наміру виносити судження щодо намірів. Я не перебуваю на таємному зв’язку з Путіним і Лукашенком, хоча зрозуміло: Лукашенко це робить, тому що має потужну підтримку з боку Росії. Навіть якщо Росія каже, що вони не мають з цим нічого спільного. Це зрозуміло також з того, як міністр закордонних справ (РФ - ред.) Лавров пояснює, що саме відбувається в Білорусі, як він звинувачує європейців у тому, що там відбувається. Я не вірю, що Лукашенко міг би робити те, що він робить, без потужної підтримки з боку Росії», - заявив Боррель.

У контексті ситуації на східних кордонах України високий представник ЄС нагадав, що державний секретар США Ентоні Блінкен своїм візитом до Києва передав дуже потужне попередження, і якщо він зробив це, отже, мав вагому причину для такого попередження.

«Після минулих подібних військових навчань поблизу кордонів російські війська відійшли, але вони залишили склади і логістику, вагомий обсяг матеріалів. Тож вони можуть розгорнутися швидко, тому що важке обладнання вже доставлено на місце. Міністр закордонних справ України сказав мені, що вони можуть розгорнути великий обсяг сил протягом кількох днів. Тому що вони пересувають людей, а не важкі матеріали», - сказав високий представник ЄС.

Він зауважив, що така концентрація російських військ на кордонах з Україною, як навесні цього року, є дуже тривожною.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Головного управління розвідки Міноборони, станом на початок листопада біля українського кордону і на тимчасово окупованих територіях Російською Федерацією зосереджено угруповання військ (сил) загальною чисельністю близько 90 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-