Польща не отримує сигналів від ЄС, що у ситуації з мігрантами вона діє не так - експерт

Польща не отримує сигналів від ЄС, що у ситуації з мігрантами вона діє не так - експерт

Укрінформ
Польща не отримує сигналів з боку ЄС щодо несприйняття її дій у ситуації на польсько-білоруському кордоні, навпаки, є сигнали підтримки, а це означає, що Росії наразі не вдалося досягти своєї мети щодо дестабілізації внутрішньої ситуації в Євросоюзі.

Про це заявив керівник Центру дослідження сучасного безпекового середовища (м. Краків) Міхал Марек під час дискусії в Укрінформі на тему: «Міграційна навала Лукашенка: цілі та інформаційне супроводження гібридної агресії проти ЄС».

Марек зауважив, що коли йдеться про польсько-білоруський кордон, усім зрозуміло, що це кордон не тільки Польщі, а і Євросоюзу. За його словами, поляки у цьому сенсі не відчувають, що залишилися сам на сам з цією проблемою. Водночас, на його думку, насамперед треба брати до уваги цілі цієї спецоперації з використанням мігрантів.

"Тут якраз складається враження, що однією з цілей Росії та Білорусі є дестабілізація внутрішньої ситуації в Євросоюзі. Чи росіянам вдається це зробити? Мені здається, що не до кінця. Польща стоїть на захисті своїх кордонів і намагається залучити ЄС. З боку Євросоюзу ми не отримуємо ніяких сигналів, що Польща чинить не так, навпаки, є сигнали підтримки. До того ж включення Євросоюзу і НАТО в процес захисту (польсько-білоруського - ред.) кордону тільки починається", - сказав керівник Центру дослідження сучасного безпекового середовища.

Він також припустив, що Росія могла б спробувати використати тему мігрантів, щоб створити антиєвропейські настрої в Польщі чи антипольські настрої в ЄС. Але, на його думку, те, що Польща починає співпрацювати з Євросоюзом і НАТО з метою захисту кордонів країни і кордону ЄС, завадить втіленню цих російських планів.

У відповідь на запитання, чи зробив ЄС висновки з попередньої міграційної кризи, Марек знову зауважив, що треба дивитися на цілі цих міграційних спецоперацій.

За його словами, Росія хоче використати ситуацію на польсько-білоруському кордоні, щоб змусити ЄС, Захід сісти за стіл переговорів і запропонувати "допомогу" у врегулюванні криз - газової, міграційної.

"Росія штучно створила проблему і зараз оперує цим. Як тільки Захід погодиться на щось таке, це означатиме, що ніяких серйозних висновків взагалі щодо міграційної проблеми не буде. Сподіваюсь, що Захід розуміє, у що грає Путін, і не сяде за цей стіл переговорів. Бо якщо Захід погодиться прийняти його "пропозиції", це означатиме, що в міграційному питанні нічого не зміниться", - вважає експерт.

Як повідомлялося, із серпня польські прикордонники запобігли близько 35 тис. спробам нелегального перетину кордону з території Білорусі мігрантами з Близького Сходу та країн Африки.

Польща звинувачує Білорусь у навмисно створеному міграційному тиску на РП та ЄС.

8 листопада велика група мігрантів зробила спробу масованого силового перетину кордону з Польщею.

До кінця листопада у прикордонній зоні Польщі з Білоруссю діє надзвичайний стан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-