ЄС за сім років планує витратити €12,8 мільярда на зміцнення кордонів

ЄС за сім років планує витратити €12,8 мільярда на зміцнення кордонів

Укрінформ
У рамках багаторічного бюджету ЄС на 2021-2027 роки Євросоюз витратить принаймні 12,8 млрд євро для зміцнення системи охорони кордонів та розвиток прикордонного агентства Frontex, у складі якого має з’явитися 10-тисячний прикордонний корпус.

Як передає Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської комісії.

«ЄС надає суттєві фонди для країн-членів з метою організації кордонів та обслуговування інфраструктури на зовнішніх кордонах ЄС. Загальний огляд відповідного фінансування з боку ЄС відсьогодні доступний онлайн. У рамках поточного Багаторічного бюджету ЄС (2021-2027) 6,4 млрд євро будуть спрямовані на організацію кордонів та на візову політику. На додаток, у цей же період ще 6,4 млрд євро призначені для агентства Frontex, яке отримає нові спроможності в особі 10 000 прикордонників», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у попередньому Багаторічному бюджеті ЄС у період 2014-2020 років на потреби країн-членів в організації кордонів та у візовій політиці була спрямована сума у 2,8 млрд євро. У новій бюджетній перспективі до 2027 року країни-члени отримають на такі цілі 3,1 млрд євро і ще 0,6 млрд євро після перегляду бюджетних програм у 2024 році. 2,7 млрд євро, що залишаються від загальної суми фінансування на менеджмент кордонів та візову політику (в цілому – 6,4 млрд євро), будуть спрямовані на забезпечення дій в загальноєвропейських інтересах, а також для надання термінової допомоги для країн-членів у випадках виникнення надзвичайних ситуацій на зовнішніх кордонах.

За повідомленнями європейських джерел, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на початку листопада, у розпал міграційної кризи на зовнішньому кордоні ЄС з Білоруссю, звернувся до Єврокомісії з проханням компенсувати бюджетні витрати Угорщини на зведення фізичного паркану на ділянці зовнішнього кордону ЄС, що проходить територією країни. Загальна сума таких витрат, за його словами, склала 590 млрд форинтів, або 1, 64 млрд євро.

Ця обставина спонукала Єврокомісію нагадати країнам-членам про бюджетні витрати, що адресно спрямовуються на організацію охорони зовнішніх кордонів ЄС.

Раніше офіційні представники ЄС заперечували можливість бюджетного фінансування для зведення на зовнішніх кордонах ЄС фізичних перешкод, відстоюючи ідею відкритих кордонів.

Під час нещодавнього візиту до Польщі, реагуючи на ситуацію, що склалася на кордоні Польщі з Білоруссю, президент Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що ЄС має юридичні й фізичні можливості, аби профінансувати будівництво загородження протяжністю 600-700 км на кордонах Литви та Польщі з Білоруссю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-