Навала мігрантів: «Репортери без кордонів» закликають Польщу пустити ЗМІ в закриту зону

Навала мігрантів: «Репортери без кордонів» закликають Польщу пустити ЗМІ в закриту зону

Укрінформ
З огляду на драматичну ситуацію з біженцями в прикордонному регіоні між Польщею та Білоруссю, «Репортери без кордонів» (RSF) закликають владу Польщі надати ЗМІ доступ до забороненої зони.

Про це йдеться у заяві організації на її сайті, передає Укрінформ.

RSF нагадує, що з 2 вересня діє надзвичайний стан, який забороняє журналістам заходити на смугу шириною 3 і довжиною 418 кілометрів та закликає до «негайного припинення цього надзвичайного стану для свободи преси».

«Польський уряд хоче запобігти тому, щоб громадськість побачила зображення можливих незаконних пушбеків (виштовхування) людей», – вважає речник ради RSF Міхаель Редіске.

Він зазначає, що новини із зони вздовж кордону з Білоруссю надходять або з офіційних джерел, або з джерел у соцмережах, але журналістам для того, щоб самостійно перевірити цю інформацію, треба мати можливість вільно пересуватися.

Після оголошення надзвичайного стану на кордоні польська влада заарештувала кількох працівників ЗМІ, зокрема, журналістку Arte Ульріке Десслер та репортера польського щоденника «Факт» Агнешку Кашуба.

Також RSF висловлює стурбованість утисками польських ЗМІ. Організація нагадує, що у липні 2021 року у звіті про верховенство права ЄС було зазначено, що клімат для журналістів у Польщі погіршився з 2020 року. У списку свободи преси Польща посідає 64 місце зі 180 країн.

Як повідомлялося, із серпня польські прикордонники запобігли близько 35 тис. спробам нелегального перетину кордону з території Білорусі мігрантами з Близького Сходу та країн Африки.

Польща звинувачує Білорусь у навмисно створеному міграційному тиску на РП та ЄС.

8 листопада велика група мігрантів зробила спробу масованого силового перетину кордону з Польщею.

До кінця листопада у прикордонній зоні Польщі з Білоруссю діє надзвичайний стан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-