ЄС відреагував на погрози Лукашенка перекрити газ: На шантаж не піддамося

ЄС відреагував на погрози Лукашенка перекрити газ: На шантаж не піддамося

Укрінформ
Якщо режим Лукашенка справді наважиться перервати газопостачання до ЄС, що є дуже гіпотетичною можливістю, він завдасть найбільшої шкоди як для самої Білорусі, так і для постачальника газу, яким є Росія.

Про це у Брюсселі під час брифінгу в п’ятницю заявив речник ЄС Пітер Стано, відповідаючи на запитання щодо реакції ЄС на погрози білоруського диктатора у відповідь на намір ЄС застосувати нові санкції проти його режиму, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Це не перший випадок, коли Лукашенко вдається до дезінформації, погрожуючи Євросоюзу… Якщо він виконає свої погрози, він зашкодить, в першу чергу, народу Білорусі. Він надалі погіршить імідж країни та підірве авторитет постачальника газу. Не думаю, що він має намір грати у цю гру. Тож підхід ЄС до Білорусі спрямований на те, щоб зупинити його (Лукашенка – ред.) в тому, що він робить зараз, щоб він повернувся до нормальної цивілізованої поведінки стосовно сусідів, і особливо – до власного народу», - сказав Стано.

Речниця Єврокомісії Дана Спінант додала, що ЄС за будь-яких умов не піддаватиметься шантажу.

«Хочу дуже чітко підтвердити: ми не будемо піддаватися на залякування та на будь-який шантаж або погрози. Газ – це товар, і він не може використовуватися як інструмент для тиску у будь-яких дискусіях. Такою є наша дуже очевидна позиція», - сказала представниця Єврокомісії.

Як повідомлялося, через територію Білорусі проходить транснаціональний магістральний газогін Ямал-Європа. При цьому, за даними білоруських джерел, після продажу у 2011 році компанії «Белтрансгаз», газотранспортна система Білорусі нині повністю належить російському «Газпрому». Управляє магістральними газопроводами Білорусі компанія «Газпром трансгаз Білорусь», активи якої на 100% належить «Газпрому».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-