Польща святкує 103-тю річницю незалежності

Польща святкує 103-тю річницю незалежності

Укрінформ
У четвер, 11 листопада, Польща святкує День незалежності.

У Варшаві з цього приводу відбудеться близько 30 масових заходів, зокрема Марш незалежності, який традиційно у польській столиці щороку проводять польські націоналістичні організації, передає кореспондент Укрінформу.

У відзначенні свята незалежності візьмуть участь перші особи держави, зокрема президент Анджей Дуда і прем’єр-міністр Матеуш Моравецький.

Вранці президент Польщі Дуда покладе квіти до пам’ятників видатним полякам, які 103 роки тому відновили незалежність Польщі, зокрема Юзефу Пілсудському, Вінсенту Вітосу, Ігнацію Падеревському, а також на могилі останнього президента Польщі в екзилі Ришарда Качороського, який трагічно загинув у Смоленську у 2010 році. Згодом він візьме участь у богослужінні з нагоди національного свята.

Після цього біля Могили невідомого солдата за участю президента буде проведено святкову зміну варти та прозвучить виступ президента Польщі.

Найбільшу увагу буде прикуто до Маршу незалежності, який щороку збирає у Варшаві кількадесят тисяч людей з націоналістичними поглядами. Попри заборони судів на проведення цього маршу і протест мера Варшави Рафала Тшасковського захід усе ж таки відбудеться. За ініціативою управління з питань ветеранів та репресованих осіб маршу надано статус державної події.

Цьогорічне відзначення свята незалежності Польщі відбуватиметься в особливих умовах кризи на польсько-білоруському кордоні. Як повідомив напередодні глава МВС Польщі Маріуш Камінський, близько 800 поліцейських, які забезпечуватимумуть порядок на Марші незалежності, після його завершення відразу відбудуть для несення служби на кордон з Білоруссю.

Президент України Володимир Зеленський у четвер повідомленням у Твітері привітав польський народ і президента РП з Днем незалежності.

"Найкращі побажання полякам і моєму колезі і другові Анджею Дуді з нагоди Дня Незалежності Польщі! Україна цінує високий рівень стратегічного партнерства з Польщею. Я впевнений, що наші народи пов’язує спільне європейське майбутнє", - написав глава Української держави.

Рада регентів у Варшаві 11 листопада 1918 року передала військове керівництво на польських територіях у руки звільненого з ув'язнення в Німеччині польського політика Юзефа Пілсудського. Вважається, що цього дня Польща після більш як 120 років перерви знову отримала незалежність.

Як повідомляв Укрінформ, 11 листопада Республіка Польща святкує День Незалежності (1918). Це свято було офіційно запроваджене у квітні 1937 року, але потім його скасували. Після закінчення Другої світової війни День незалежності Польщі офіційно не відзначався до 1989 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-