Чеські сенатори вирішили не позбавляти Земана повноважень

Чеські сенатори вирішили не позбавляти Земана повноважень

Укрінформ
Постійна комісія чеського Сенату з Конституції не бачить необхідності ставити на голосування верхньої палати парламенту питання про тимчасове позбавлення президента Мілоша Земана його повноважень.

Про це йдеться у резолюції комісії, схваленої сьогодні, передає Укрінформ.

У документі зазначається, що якщо стан президента не погіршиться, він зможе працювати з лікарняного ліжка та здійснювати принаймні значні повноваження, такі як акти призначення, пояснив журналістам на брифінгу голова комісії Зденек Граба. 

«У даній ситуації, коли президент задекларував, що буде призначати прем’єр-міністра, міністрів, ми вважаємо за недоцільне не скликати засідання для застосування статті 66 Конституції», - заявив Граба.

Ця стаття, яка дозволяє передавати повноваження глави президента іншим державним органам, буде застосована лише на підставі рішення медичного консиліуму, підтвердженого висновком Центрального військового госпіталю («подвійний контроль»). На повідомлення Канцелярії президента щодо стану здоров’я глави держави «не можна покладатися», вважають сенатори.

Читайте також: Хворого Земана пропонують тимчасово позбавити повноважень президента Чехії

За словами Граби, якщо ж лікарі виявлять нездатність президента обіймати посаду, Сенат має негайно прийняти рішення про тимчасову передачу повноважень.

Як повідомлялось, попри те, що минулого тижня Земан був переведений з відділення інтенсивної терапії в звичайну палату, консиліум лікарів зробив висновок, що стан здоров’я все ще не дозволяє президенту працювати повний робочий день. Водночас Земан провів у формі відео-конференції зустріч із кандидатом на пост прем’єр-міністра Петром Фіалою і підтвердив намір ближчими тижнями доручити йому формування нового уряду.

Читайте також: Госпіталізація Земана загрожує політичною кризою у Чехії

Земан перебуває в лікарні з 10 жовтня, через ускладнення хронічної хвороби. У 77-річного політика, зокрема, діагностовано діабет та цироз печінки.

Фото: Global Look Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-