Біля кордону з Польщею зібралися до 4000 мігрантів, чути постріли

Біля кордону з Польщею зібралися до 4000 мігрантів, чути постріли

Відео
Укрінформ
Біля кордону з Польщею зібралося близько 3-4 тисяч мігрантів з півдня, які хочуть нелегально потрапити до країни з території Білорусі.

Про це під час спільної пресконференції в Бюро національної безпеки (BBN) Польщі після зустрічі президента Анджея Дуди з прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким та профільними міністрами й силовиками повідомили речник уряду РП Пьотр Мюллер і голова BBN Павел Солох, передає власний кореспондент Укрінформу.

За інформацією Солоха, Дуда змінив свої плани і скоротить дводенний візит до Словаччини, який має розпочатися у вівторок. Дуда також провів у понеділок телефонні переговори з приводу кризи на кордоні з президентом Литви і планує чергові переговори з партнерами в ЄС та союзниками в НАТО.

Як повідомив речник уряду Мюллер, безпосередньо на кордоні перебуває 3-4 тис. мігрантів, ще кілька тисяч - у готовності на вихід до кордону.

Читайте також: Мігранти штурмують кордон під контролем білоруських силовиків - Міноборони Польщі

“Одночасно наші служби інформують, що на територію Білорусі увесь час прибувають літаки з арабських країн, що сприяє збільшенню на території Білорусі осіб з цих країн, які намагатимуться перетнути польський кордон”, - повідомив Мюллер.

Водночас польський прем’єр Моравецький провів відеконференцію з главами урядів Литви та Латвії, які також потерпають від спричиненої режимом у Білорусі кризи на кордоні.

Віцемаршалок Сейму Польщі Малгожата Кідава-Блонська повідомила, що у вівторок відбудеться засідання нижньої палати парламенту, під час якого буде заслухано інформацію уряду про ситуацію на польсько-білоруському кордоні.

Читайте також: Мігранти з Білорусі намагалися прорватися в Польщу через кордон

За інформацією Прикордонної служби Польщі, з 7-ї години ранку 9 листопада буде призупинено роботу польського пункту пропуску "Кузниця", поблизу якого зібралися тисячі мігрантів. Два інших пункти пропуску на кордоні Польщі з Білоруссю залишатимуться відкритими.

Як повідомляє Міністерство національної оборони Польщі у Твітері, біля кордону з Польщею виникло велике наметове містечко, де розмістилися мігранти.

За інформацію незалежних білоруських журналістів, на території Білорусі поблизу стихійного табору мігрантів було чути постріли. Як припускається, таким чином білоруські спецслужби відлякують мігрантів від спроб повернутися на територію Білорусі.

Як повідомлялося, у Варшаві в понеділок, 8 листопада, проведено засідання урядового кризового штабу і зустріч в Бюро національної безпеки під керівництвом президента Дуди.

Війська трьох бригад територіальної оборони Польщі переведено у підвищену готовність.

Лідери опозиційних партій закликають владу скликати з цього приводу Раду нацбезпеки країни, ініціювати позачергове засідання Європейської ради та звернутися до НАТО для проведення консультацій у відповідності до 4-ї статті Вашингтонського договору.

Читайте також: Міграційна криза надовго, це агресія іншої держави - глава Бюро нацбезпеки Польщі

Міграційна криза на білорусько-польському кордоні триває із серпня. Польща звинувачує Білорусь у спеціально створеному міграційному тиску у рамках ворожих гібридних дій проти Польщі та ЄС.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-