У Польщі знову поновилися протести проти антиабортного законодавства

У Польщі знову поновилися протести проти антиабортного законодавства

Укрінформ
У багатьох містах Польщі в суботу під гаслом “Жодної більше” відбулися акції протесту проти антиабортного законодавства країни на тлі смерті 30-річної вагітної жінки у місті Пщина Сілезького воєводства на півдні країни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Під час найбільшої акції, що відбулася у Варшаві, її учасники пройшли маршем від Конституційного трибуналу до міністерства охорони здоров’я Польщі. Під час ходи протестувальники тримали плакати: “У вас (влади) кров на руках”, “Вона могла жити”, “Права жінок – права людини”, несли фотографії 30-річної померлої жінки. У ході маршу оголошувалися хвилина мовчання.

Читайте також: Мешканці Сан-Марино на референдумі підтримали легалізацію абортів

Попри те, що марш у Варшаві відбувся без партійних символів, на ньому були присутніми багато політиків опозиції, зокрема лідери Громадянської платформи Дональд Туск, партії “Польща 2050” Шимон Головня та інші.

Акції протесту відбулися також в інших містах Польщі, зокрема Вроцлаві, Щеціні, Лодзі тощо.

Напередодні Туск у відеозверненні підкреслив: немає жодного сумніву в тому, що померла жінка стала жертвою нового антиабортного законодавства Польщі. Він зазначив, що лікарі в Польщі бояться робити аборти, щоб не потрапити під кримінальну відповідальність. За його словами, через тогорічне рішення Конституційного трибуналу, який зробив антиабортне законодавство Польщі більш жорстким, вагітність жінки в Польщі “веде прокурор, а не гінеколог”. Він закликав усіх небайдужих вийти на акцію протесту.

Читайте також: Верховний суд Мексики визнав покарання за аборт неконституційним

Водночас представники влади відкидають зв'язок смерті вагітної жінки зі змінами у законодавстві про аборти. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив у п’ятницю, що лікарі зобовязані були рятували жінку і в цьому аспекті у Польщі нічого не змінилося. Він додав, що усі обставини смерті жінки має встановити слідство.

Глава МОЗ Польщі Адам Недзельський заявив, що національний консультант з питань гінекології підготує інструкцію для лікарів, в якій однозначно підкреслюватиметься, що вагітність можна переривати у випадку загрози життю жінки.

Читайте також: У Польщі обмежили право жінок на аборт

Як відомо, 30-річна Ізабела наприкінці вересня померла у лікарні міста Пщина, перебуваючи на 22-му місяці вагітності. Її прийняли до лікарні після того, як у неї відійшли навколоплідні води, але лікарі зволікали з абортом, чекаючи, поки плід остаточно помре. Через зволікання з абортом у неї розвинувся сепсис, в результаті чого жінка померла.

Як відомо, 22 жовтня минулого року Конституційний трибунал Польщі визнав, що аборт на підставі патології плода порушує конституційний принцип захисту життя, пов'язаний з положенням про гідність людини. Це звузило легальне поле для абортів, де майже 98% переривань вагітності здійснювалося за цим положенням. У січні цього року заборона на аборти у випадку патології плода набула чинності.

У Польщі залишаються ще два положення, за якими дозволяються легальні аборти: у випадку загрози життю жінки та у випадку зґвалтування чи інцесту.

Фото: Agencja Wyborcza.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-