Президент Чехії не може самостійно їсти

Президент Чехії не може самостійно їсти

Укрінформ
Президент Чехії Мілош Земан, який майже місяць перебуває в Центральному військовому госпіталі в Празі, не може сам уживати їжу, йому встановлено зонд для годування в шлунку.

Про це серверу радіо iROZHLAS розповів член консиліуму лікарів, які слідкують за здоров’ям глави держави, Павел Пафко, передає Укрінформ.

Три джерела, близькі до президента, стверджують, що Земан тривалий час носитиме датчик харчування (так званий PEG), інформує ЗМІ.

«Наразі президент має PEG. Це було дуже розумно, що зонд був введений йому», - сказав абдомінальний та торакальний хірург Пафко. За його оцінкою, час використання зонду, «залежатиме від того, як довго це знадобиться президенту», і від того, як президент дотримуватиметься способу життя, який призначають йому лікарі. Хірург, вважає, що Земан перебуватиме в лікарні ще 3-4 тижні.

В ефірі радіопрограми Rаdiozurnal Пафко пояснив, що хвороба президента – «це щось на зразок цукрового діабету, коли повністю вилікувати його неможливо, але можна компенсувати стан та покращити». На запитання модератора про можливість цирозу, лікар відповів: «так». Він додав, що цироз може протікати безсимптомно протягом багатьох років.

Одним із факторів стане те, чи почне Земан знову вживати алкоголь і палити (він викурював 60 сигарет на день у замку Лани на початку вересня), зазначається у повідомленні ЗМІ.

Сам Земан, в інтерв’ю радіо Frekvencia-1 напередодні сказав, що останнім часом мало їв, але зараз завдяки лікуванню почувається «абсолютно нормальним». І похвалився що вже місяць не курить.

Читайте також: Чеська поліція розслідує, чи вчасно надавали меддопомогу Земану

Як повідомлялося, в офіційній заяві консиліуму лікарі стверджують, що стан здоров’я Земана «не зовсім нормальний» і він «не може повністю присвятити себе роботі». Також зауважувалося, що прогнозувати подальший розвиток стану здоров’я поки дуже важко.

Нагадаємо, 77-річний Земан перебуває в Центральному військовому госпіталі з 10 жовтня, спочатку в відділенні інтенсивної терапії, від четверга – у звичайній палаті. Він забороняє лікарям оприлюднювати його діагноз. Але в пресі місяцями циркулює інформація про те, що в чеського президента окрім діабету також є цироз печінки.

Фото: ceskenoviny.cz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-