Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Кінець російської «вакцинної дипломатії»

Кінець російської «вакцинної дипломатії»

Укрінформ
Навіть вакцина, яка мала би стали лікувальним засобом, залишилася для Кремля лише інструментом гібридної війни

Російська «вакцинна дипломатія», схоже, зазнала повного фіаско. І справа тут не лише у невизнанні світом російських недоперевірених препаратів, а заодно і сертифікатів про вакцинацію, а й у цілковитому провалі кампанії, розрахованої на пропагандистський ефект. Фактично Росія зіткнулася із проблемою, яку сама собі й створила. Вийшло так, що Москва тепер не може завезти перевірені діючі західні вакцини, але не здатна захистити росіян власними препаратами, як і відновити народну довіру. 

Намагаючись продемонструвати світові свою силу та гуманність заодно, Кремль вирішив бути першим в усьому, заявивши про розробку вакцини від коноравірусу знову таки першими. Але навіть у сприйнятті власного народу такий пропагандистський підхід провалився. Про це свідчать, зокрема, опитування російського «Левада-центру», який влада примусово внесла до реєстру організацій, що виконують функції іноземного агента. Аналітики центру стверджують, що вакцина стала не рятівними ліками, а засобом пропаганди, яку російська влада, турбуючись не про здоров’я, а швидше про пропагандистський ефект, фактично змусила медицину випробовувати на людях, застосовуючи недоперевірений препарат.

Кудись поділася й ейфорія та захоплення Кремля тим, як світ очікував дива від російської вакцини та майже «ставав» у чергу для її закупівель. Про це численні маніпуляційні заяви тиражували російські пропагандисти, за якими – то Аргентина, то Сербія чи Іран готові робити щеплення «Спутником V» та й загалом – аж 70 країн нібито готові були щепитися російським недоперевіреним препаратом. Постачання до окремих країн несертифікованої вакцини і справді почалося, але воно зазвичай супроводжувалося непорозуміннями та скандалами. Згадаймо хоча б Словаччину, де сталася справжня політична криза через прагнення сертифікувати російський препарат. Перелік таких «проблемних» країн можна продовжити, особливо з урахуванням тих, які очікували на російську вакцину, але так і не отримали. Так, на жовтень цього року Росія спромоглася виконати лише 8% зобов’язань перед іноземними замовниками свого препарату. Наприклад, Узбекистан, який очікував 35 мільйонів доз «Спутника V», отримав лише 460 тысяч. У Венесуелі так і не дочекалися отримання другого компоненту російської вакцини і змушені були використовувати для другої дози китайський Sinovac. Тож Росія фактично зірвала плани з вакцинації населення практично усіх країн, з якими мала домовленості.

Нагадаємо, що російська вакцина досі не сертифікована Всесвітньою організацією охорони здоров'я. ЄС також відмовляється визнавати «Спутник V» на тлі рекордного зараження в Росії. Регулюючий орган ЄС у галузі лікарських засобів навряд чи ухвалить рішення щодо російської вакцини проти коронавірусу «Супутник V», принаймні до першого кварталу 2022 року. Про це пише Reuters із посиланням на джерела. Російські препарати, заявлені розробниками як вакцини проти коронавірусу, не визнані ВООЗ та регуляторами США й ЄС, тому їх використання не дозволено. Зокрема, ефективність та безпечність "Спутника V" так і не доведені. Водночас РФ не визнає іноземні вакцини, тому всередині країни, а також на окупованих Москвою українських територіях людям роблять ін'єкції російських вакцин.

Як наслідок – Росія відмовляється визнавати міжнародні ковід-сертифікати, а розвинені країни, у свою чергу, не вважають документами про вакцинацію російські QR-коди. Наприклад, США оголосили про послаблення та про те, що пускатимуть до себе вже з 8 листопада вакцинованих туристів. Проте відвідати Америку зможуть не всі, бо пускатимуть до країни лише тих людей, які щепилися вакцинами, визнаними ВООЗ – Moderna, Pfizer, AstraZeneka, Sinopharm, Sinovac тощо. Російських препаратів у переліку немає і бути не може.

Супроводжували піар-кампанію російських «супер-вакцин» не лише приховування інформації, недобросовісність, а й відверті шпигунські пристрасті. Так, британський таблоїд The Sun заявив, що російський «Спутник V» було створено на основі вкраденої шпигунами формули вакцини AstraZeneca. Відповідні докази нібито мають британські спецслужби. Раніше Велика Британія, США та Канада заявляли про викриття російських хакерів в атаках на медичні лабораторії західних країн і розробників вакцин від COVID-19. А нещодавно й Україна повідомила про викриття російської мережі, яка займалася дезінформацією та прагне зірвати вакцинацію в нашій країні. Так, Центр протидії дезінформації РНБО за результатами аналізу інформаційного простору Telegram-каналів України – підтвердив інформаційну операцію РФ, спрямовану на зменшення рівня вакцинації та зростання кількості смертей. Про те, що усі ці канали адмініструються з Росії – підтверджує також і СБУ. Усі ці ресурси просувають деструктивні наративи в Україні щодо вакцинації, натомість у Росії та на тимчасово окупованих територіях ця риторика зовсім протилежна та заохочує громадян Росії до вакцинації.

Мітинг противників вакцинації, який пройшов у Києві 3 листопада, більше нагадував банкет під час чуми та вакханалію, підкріплену цитатами з російських сайтів. 

Добовий приріст нових хворих в РФ щодня перевищує позначку в 40000. На жаль, навіть вакцина, яка мала би стали лікувальним засобом, залишилася для Кремля лише інструментом гібридної війни.

Тарас Попович

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-