Експерти ООН звинуватили «вагнерівців» у переслідуванні миротворців у ЦАР

Експерти ООН звинуватили «вагнерівців» у переслідуванні миротворців у ЦАР

Укрінформ
Мирні жителі, у тому числі журналісти, співробітники гуманітарних організацій та представники меншин у Центральноафриканській Республіці (ЦАР), а також миротворці зазнають насильницьких переслідувань та залякувань з боку так званих російських інструкторів з групи Вагнера.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Новини ООН

Заяву оприлюднено від імені 17 експертів. Серед них члени трьох робочих груп: з використання найманців; з транснаціональних корпорацій; з примусового зникнення.

«Російські інструктори», які перебувають у ЦАР, працюють у тісній співпраці з національною армією і поліцією та беруть участь в арештах і затриманнях людей.

Правозахисники ООН зазначають, що постраждалі часто не мають доступу до правосуддя або просто не наважуються подавати офіційні скарги. Це призводить до того, що багато правопорушень відбуваються в атмосфері повної безкарності.

Читайте також: Залучення бойовиків «ПВК Вагнера» у Малі зашкодить відносинам країни з ЄС – Боррель

Експерти ООН також отримали повідомлення про те, що в багатьох частинах країни «бійці групи Вагнера» ґвалтували чи здійснювали інші сексуальні наруги стосовно жінок, чоловіків та молодих дівчат.

Інформація щодо того, скільки людей стали жертвами сексуального насильства, відсутня, оскільки постраждалі, побоюючись помсти, бояться звертатися до суду.

Читайте також: Злочини «вагнерівців» в Африці: активісти влаштували акцію біля посольства Судану

Група Вагнера — неофіційне озброєне формування, яке часто називають у засобах масової інформації російською приватною військовою компанією («ПВК Вагнера»). Перебуває під командуванням відставного підполковника ЗС РФ Дмитра Уткіна, позивний "Вагнер".

Фото: InformNapalm

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-