Німецький уряд не очікує дефіциту газу взимку

Німецький уряд не очікує дефіциту газу взимку

Укрінформ
У федеральному уряді Німеччини не бачать проблем з забезпеченням країни в зимовий період газом і сподіваються на падіння незабаром цін на цей енергоносій.

Про це заявив в.о. міністра економіки та енергетики ФРН Петер Альтмаєр на пресконференції 27 жовтня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цієї зими я не очікую дефіциту. Я виходжу з того, що енергетична безпека буде гарантована цього року на високому рівні та ми добре зможемо пережити зиму», - заявив Альтмаєр.

За його даними, 3 тижні тому сховища газу були заповнені на 71%, зараз показник ще більший. Ситуація, за словами чиновника, є кращою, ніж у 2015 році, коли, серед іншого, Німеччині вдалось забезпечити за допомогою реверсу й Україну.

Альтмаєр вважає, що «ралі» зростання цін на газ поступово завершиться, вони «заспокояться» і почнуть знижуватися. Їх стрибок був викликаний різними факторами, але, на переконання чиновника, не відмовою Росії виконувати контракти.

Очільник Мінерекономіки та енергетики відмовився коментувати, який вплив на ринок матиме пуск в експлуатацію газогону «Північний потік-2». Він лише зауважив, що «Газпром» і зараз має можливість через різні маршрути постачати «дуже багато газу в Європу», серед них «Ямал», «Північний потік-1», транзит через Україну.

«Можливості збільшення прокачки газу цими газопроводами не були використані», - зазначив Альтмаєр.

Він нагадав, що в 1999 році відбулась лібералізація ринку, з цього часу не існує більше державних директив у газовій сфері. Отже не є завданням федерального уряду впливати на ціни на газовому ринку чи давати вказівки підприємцям, підкреслив Альтмаєр.

Читайте також: Рішення щодо надійності Nord Stream 2 не повинні ухвалюватися похапцем – Кулеба

Нагадаємо, ціна на газ у Європі на початку жовтня встановила історичний рекорд, сягнувши майже 2 тисяч доларів за тисячу кубометрів. У Кремлі намагаються використати ситуацію та змусити Берлін прискорити сертифікацію готового газопроводу в обхід України «Північний потік 2».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-