Затриманий під час перевороту прем'єр Судану повернувся до резиденції

Затриманий під час перевороту прем'єр Судану повернувся до резиденції

Укрінформ
Прем’єр-міністра Судану Абдаллу Гамдока, якого затримали під час військового перевороту, напередодні ввечері звільнили, він разом із дружиною повернувся до резиденції в Хартумі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє АР із посиланням на канцелярію прем’єра.

Військовий чиновник на мовах анонімності зазначив, що вони перебувають під посиленою охороною у своєму будинку в елітному районі столиці Кафурі. Він не уточнив, чи може подружжя вільно виходити з будинку або користуватися телефоном.

Читайте також: Судан після військового перевороту скасував всі авіарейси

У заяві офісу Гамдока йдеться, що інші урядовці залишаються під вартою, їх місцезнаходження невідоме.

Звільнення прем'єр-міністра та його дружини відбулося після міжнародного засудження державного перевороту та закликів до військових звільнити всіх урядовців, які були затримані, коли генерал Абдель Фаттах аль-Бурхан захопив владу в понеділок.

За словами генерала, Гамдока весь цей час тримали в будинку Бурхана. Щодо інших затриманих урядовців Бурхан заявив, що деякі з них намагалися підбурити до повстання в збройних силах. Він додав, що на них чекає суд, а ті, кого «визнають невинними», будуть звільнені.

Читайте також: Українцям радять утриматися від поїздок до Судану

Раніше за звільнення Гамдока виступав генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш. Крім того, низка країн закликала військових звільнити все цивільне керівництво країни.

Також держсекретар США Ентоні Блінкен поговорив телефоном із Гамдоком.

Як повідомляв Укрінформ, у Судані в ніч на 25 жовтня невідомі військові підрозділи заарештували кількох політичних діячів, у тому числі прем'єр-міністра Абдаллу Гамдока.

Міністерство інформації Судану повідомило, що за затриманням цивільних членів правлячої ради та міністрів перехідного уряду стоять об'єднані збройні сили.

Читайте також: Спецпосланник Сполучених Штатів залишив Судан – ЗМІ

У своїй заяві Гамдок закликав суданський народ мирно протистояти спробі перевороту і «відстоювати свою революцію».

Під час сутичок протестувальників проти військового перевороту у Судані та військових щонайменше восьмеро людей загинули й 157 отримали травми.

Через кілька годин після арешту Гамдока голова Суверенної ради Судану генерал Абдель Фаттах аль-Бурхан виступив із заявою, в якій повідомив про розпуск ради, створеної за участю військових та цивільних політиків після повалення два роки тому авторитарного президента Омара аль-Башира. Він також оголосив про розпуск уряду та ряд статей перехідної конституційної декларації. Причиною дій військових аль-Бурхан назвав кризу влади, пов'язану з конфліктом між військовими та цивільними членами перехідної ради.

Військові запровадили у країні надзвичайний стан. При цьому суданський військовий керівник заявив про відданість військовим переходу до демократії та пообіцяв провести вибори у 2023 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-