Вчені пояснили, навіщо вакцинуватися тим, хто перехворів на COVID-19

Вчені пояснили, навіщо вакцинуватися тим, хто перехворів на COVID-19

Укрінформ
Гібридний імунітет, який з'являється після вакцинації тих, хто вже перехворів на COVID-19, ефективніше діє на нові штами коронавірусу.

Як повідомляє Укрінформ з посиланням на Nature, до такого висновку дійшли вчені з Лабораторії виявлення моноклональних антитіл і Університетського госпіталю Сьєна в Італії. 

Під час дослідження вчені проаналізували рівень В-клітин пам'яті у людей, які вакцинувалися після того, як перехворіли на COVID-19, і тих, які зробили щеплення, але не хворіли.

Читайте також: Українські науковці знайшли речовини, які можуть запобігти гострій пневмонії від COVID-19

У перших відсоток нейтралізуючих моноклональних антитіл був вищим, ніж у тих, хто не хворів, для кожного з відомих штамів.

Частково це пов'язано із зародковою лінією IGHV2-5; IGHJ4-1, котру виявили лише у тих людей, які хворіли на COVID-19, і вона виробляла потужні і широко нейтралізуючі антитіла.

Читайте також: Пік COVID-захворюваності лише починається, за добу може бути понад 1000 смертей - Данілов

Згідно з іншим дослідженням, опублікованим Nature 14 жовтня, вакцинація після хвороби викликає «суперімунітет» (він і є гібридним), що здатен забезпечити надійний захист. 

Як повідомлялося, у світі станом на ранок 23 жовтня зафіксували 243 768 851 випадок зараження коронавірусом. Зокрема, виявлено 4 954 000 смертей, одужали 220 889 083 особи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-