Через Pandora Papers президенту Чилі загрожує імпічмент

Через Pandora Papers президенту Чилі загрожує імпічмент

Укрінформ
Чилійські опозиційні депутати розпочали процедуру імпічменту президента країни Себастьяна Піньєри через можливі порушення у продажу гірничодобувної компанії після того, як з'явилися нові подробиці цієї угоди у витоку документів Pandora Papers.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters

Це відбулося після того, як прокурор Чилі заявив, що розпочне розслідування можливих звинувачень проти президента Чилі в корупції, хабарництві, податкових порушеннях, пов'язаних із продажем компанії.

Так, генпрокурор Хорхе Ебботт відкрив справу з приводу продажу гірничодобувної фірми Minera Dominga, чиїм основним акціонером була сім'я Піньєри.

Читайте також: Проти президента Чилі відкрили справу через дані Pandora Papers

У документах стверджується, що в 2010 році глава Чилі продав свою частку, всі фінансові операції нібито проводилися через офшор на Британських Віргінських островах.

Звинувачують президента в проведенні несумісних з його посадою переговорів за фактами, виявленими в ході розслідування журналістів.

Відповідно до чилійських законів, питання про імпічмент спочатку обговорює депутатська комісія, яка складається з п'яти осіб.

Якщо вона вирішує дати хід конституційному звинуваченню, його виносять на розгляд Палати депутатів. Якщо пропозицію про імпічмент підтримає більшість членів нижньої палати, голосування по ньому також має пройти в Сенаті. Там для відставки глави держави конституційне звинувачення повинні підтримати дві третини законодавців, проте у чилійській опозиції без підтримки членів проурядового альянсу немає такої кількості сенаторів.

Читайте також: У Берліні вважають, що деякі країни мають розслідувати дані Pandora Papers

Для просування процесу імпічменту потрібно 78 голосів у нижній палаті депутатів.

Як відомо, Pandora Papers - досьє, яке опублікував Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ), воно розповідає про нібито причетність світових лідерів до офшорних схем.

Всього в досьє згадані 30 колишніх і діючих лідерів країн, більше 300 високопосадовців і понад 100 найбагатших людей світу.

Фото: Alberto News

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-