Новим канцлером Австрії став Александер Шалленберг

Новим канцлером Австрії став Александер Шалленберг

Укрінформ
Новим федеральним канцлером Республіки Австрія став 52-річний кадровий дипломат, наразі вже колишній федеральний міністр з європейських та міжнародних справ Александер Шалленберг.

Як передає кореспондент Укрінформу, урочиста церемонія призначення нового глави уряду відбулася у понеділок у канцелярії федерального президента Австрії.

"Призначаю Вас, Александер Шалленберг, федеральним канцлером", - сказав президент Александер Ван дер Беллен та привів нового канцлера до присяги.

Перед цим він звільнив Шалленберга з посади глави МЗС, а Себастіана Курца – з посади канцлера.

За словами австрійського президента, Шалленберг як головний дипломат країни чудово знає, "як привести до спільного знаменника протилежні позиції", і цей його хист йому стане в нагоді на новій посаді. Крім того, Ван дер Беллен відзначив, що новий канцлер є "переконаним європейцем, з великим досвідом роботи у Брюсселі, що є хорошою передумовою для європейської співпраці.

Відразу після цього президент Австрії призначив та привів до присяги нового очільника МЗС: ним став Міхаель Лінгарт, який до цього працював послом Австрії у Франції. Ван дер Беллен відзначив те, що Лінгарт має великий дипломатичний досвід, чудово розбирається у міжнародній політиці і зможе належним чином представляти Австрію в якості міністра закордонних справ.

Читайте також: Госпіталізація Земана загрожує політичною кризою у Чехії

Як повідомляв Укрінформ, федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц заявив 9 жовтня про залишення посади на тлі розслідувань антикорупційної прокуратури проти нього та осіб з його оточення, що спричинило урядову кризу в країні. У подальшому він залишатиметься головою "Австрійської народної партії" і стане очільником її парламентської фракції.

Як голова найбільшої політичної сили країни Курц також відразу запропонував федеральному президенту Австрії кандидатуру свого соратника, міністра закордонних справ Александера Шалленберга в якості нового глави уряду.

Як відомо, прокуратура Австрії у справах економічних та корупційних злочинів (WKStA) провела 6 жовтня обшуки в головному офісі "Австрійської народної партії" (ÖVP), Міністерстві фінансів, а також у канцелярії федерального канцлера Себастіана Курца. Обшуки у людей з близького оточення Курца були пов’язані із нібито фінансуванням Міністерством фінансів у 2016 та 2018 роках маніпулятивних соцопитувань на користь майбутнього канцлера, нового лідера ÖVP Себастіана Курца. Серед підозрюваних у цій справі і сам Курц.

Ще раніше WKStA звинуватила канцлера Курца у наданні неправдивих свідчень у парламентській слідчій комісії. У прокуратурі підозрюють активну участь Курца у реформі державної холдингової компанії ÖBAG, яка керує частками Республіки Австрія у низці компаній на загальну суму близько 23 млрд євро, та його причетність до призначень керівником цього холдингу свого знайомого Томаса Шміда. Канцлер був опитаний суддею у цій справі на початку вересня.

Після проведених у середу обшуків лідер "Зелених", віцеканцлер Вернер Коглер заявив, що "дієздатність федерального канцлера поставлено під сумнів". У партії також заявили, що готові продовжувати коаліцію з ÖVP лише за умови, якщо Курц залишить посаду глави уряду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-