До канцелярії Курца та в офіс правлячої партії Австрії прийшли з обшуками

До канцелярії Курца та в офіс правлячої партії Австрії прийшли з обшуками

Укрінформ
Прокуратура Австрії у справах економічних та корупційних злочинів (WKStA) провела у середу низку обшуків у головному офісі "Австрійської народної партії" (ÖVP), а також у канцелярії федерального канцлера, голови ÖVP Себастіана Курца.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на "Австрійське агентство преси" (АРА).

"Прокуратура Австрії у справах економічних та корупційних злочинів відкрила нову главу у своїх розслідуваннях проти федерального канцлера Себастіана Курца. У середу низку обшуків було проведено в людей з його оточення, в головному офісі ÖVP, а також у міністерстві фінансів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що обшуки в середу були пов’язані з нібито фінансуванням міністерством фінансів соцопитувань на користь майбутнього канцлера Курца. Згідно з підозрою прокуратури, мова йде про період між 2016 та 2018 роками (Курц став головою ÖVP у травні 2017 р., а федеральним канцлером у грудні 2017 р. – ред.), коли мінфін Австрії використовував бюджетні кошти "для фінансування виключно партійно-політично мотивованих, іноді маніпулятивних опитувань соціологічної компанії в інтересах однієї політичної партії та її вищих функціонерів". Результати цих опитувань публікувалися в редакційному розділі австрійської щоденної газети Österreich і не позначалися як рекламні оголошення.

Читайте також: В Австрії жінку оштрафували на 1000 євро за образу канцлера у Фейсбуці

Безпосередньо обшуки відбулися на робочому місці нинішнього речника канцлера Йоганнеса Фрішмана, уповноваженого канцелярії з питань медіа Геральда Фляйшмана та радника Штефана Штайнера. За повідомленнями ЗМІ, "візит" прокурорів відбувся і до їх приватних помешкань. У міністерстві фінансів та "Австрійській народній партії" також повідомили, що у них відбулися обшуки.

Висунуті прокуратурою обвинувачення стосуються злочинного зловживання довірою та хабарництва. Згідно з АРА, розслідування ведеться як проти осіб, у яких у середу пройшли обшуки, так і проти самого канцлера Курца, медіагрупи Österreich, ексгенсекретаря міністерства фінансів Томаса Шміда, який згодом очолив державну холдингову компанію ÖBAG, одного співробітника мінфіну та двох соціологів.

Читайте також: В Австрії колишньому віцеканцлеру дали умовний термін за корупцію

В медіагрупі Österreich відкинули обвинувачення прокуратури та заявили про "серйозне непорозуміння". Сам Курц, який наразі перебуває з візитом у Словенії, не робив коментарів, але в очолюваній ним партії ÖVP заявили про цілеспрямовану кампанію проти свого лідера, повідомивши про намір протидіяти цьому політично та юридично.

Раніше прокуратура Австрії у справах економічних та корупційних злочинів звинуватила Курца у наданні неправдивих свідчень у парламентській слідчій комісії. В прокуратурі підозрюють активну участь Курца у реформі державної холдингової компанії ÖBAG, яка керує частками Республіки Австрія у низці компаній на загальну суму близько 23 млрд євро, та його причетність до призначень керівником цього холдингу своєї довіреної особи Шміда. Канцлер був опитаний суддею у цій справі на початку вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-