Десятки тисяч поляків вийшли на акцію «Залишаюся в ЄС»

Десятки тисяч поляків вийшли на акцію «Залишаюся в ЄС»

Фото
Укрінформ
Кількадесят тисяч людей зібралися в неділю ввечері у центрі Варшави на антиурядову маніфестацію під гаслом “Залишаюся в ЄС”.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Участь в акції взяли політики більшості опозиційних партій, а також громадські активісти, які закликали не допустити, аби дії влади призвели до виходу Польщі з ЄС.

Відкриваючи маніфестацію, колишній президент Євроради, голова найбільшої опозиційної партії “Громадянська платформа” Дональд Туск підкреслив, що “група перебранців у суддівських тогах за наказом лідера владної партії (Ярослава Качинського – ред.) з порушенням конституції вирішила вивести Польщу з ЄС”. Ідеться про рішення конституційного суду Польщі від 7 жовтня, відповідно до якого Основний закон держави має перевагу над нормами права ЄС.

Туск закликав громадян боротися за незалежну, демократичну, європейську, чесну Польщу, де панує верховенство права. За його словами, влада "вже навіть не приховує того, що хоче вивести Польщу з ЄС".

Маршалок Сенату Томаш Гродзький нагадав, що верхня палата парламенту у п’ятницю ухвалила резолюцію на підтримку членства Польщі в ЄС. І Сенат як державна інституція наголошує на важливості європейського права.

Також виступали відомі польські актори, літератори, громадські активісти, учасники Варшавського повстання 1944 року. Усі вони закликали поляків не допустити виходу країни з ЄС.

Після маніфестації кількасот людей вирушили пікетувати офіс владної партії “Право і Справедливість”, дорогою виникали сутички з поліцією.

Подібні демонстрації відбулися у багатьох інших містах Польщі.

Як повідомлялося, КС Польщі 7 жовтня визнав неконституційним верховенство деяких положень договорів ЄС над Основним законом Польщі. Розгляд цього питання здійснювався за запитом прем’єр-міністра Матеуша Моравецького.

Глава уряду привітав рішення КС, водночас зазначивши, що Польща залишатиметься в Євросоюзі. За його словами, схожі рішення раніше приймали інші держави євроспільноти, тож неприпустимо ставитися до Польщі як до країни другої категорії.

Читайте також: Туск закликав співвітчизників «рятувати Польщу» від виходу з ЄС

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловила занепокоєння рішенням КС Польщі та дала доручення відповідним службам дослідити ситуацію «ретельно і швидко». Своєю чергою президент Європарламенту Девід Сассолі наголосив, що ЄС не може дозволити жодному з членів порушувати фундаментальні закони та угоди співтовариства.

Одним з імовірних напрямів дій Єврокомісії може бути призупинення Брюсселем виплат Варшаві коштів з європейських фондів, зокрема у рамках Національного плану відбудови.

Фото: twitter.com/trzaskowski

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-