Президент Австрії у понеділок приведе до присяги нового канцлера

Президент Австрії у понеділок приведе до присяги нового канцлера

Укрінформ
Федеральний президент Австрії Александер Ван дер Беллен у понеділок, 11 жовтня, приведе до присяги нового федерального канцлера Александера Шалленберга, який до цього обіймав посаду міністрі закордонних справ.

Про це президент повідомив у неділю, виступаючи з заявою щодо розвитку політичної ситуації в країні, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Урядова криза закінчилася. Завтра опівдні я приведу до присяги нового федерального канцлера та міністра закордонних справ. І робота на благо нашої країни продовжиться", - заявив Ван дер Беллен.

Водночас він зауважив, що зміна керівника уряду остаточно проблему не вирішила, "тому що за останні кілька днів довіра громадян до політики вкотре похитнулася". За його словами, у найближчі місяці політики та урядовці мають зробити все, щоб відновити довіру.

Читайте також: В Австрії - коаліційна криза через розслідування проти канцлера

Президент Австрії повідомив, що поспілкувався з віцеканцлером, лідером "зелених" Вернером Коглером та з кандидатом на посаду канцлера Александером Шалленбергом. "Обоє хочуть працювати разом... Обидва запевнили мене, що є міцна основа для стабільного державного співробітництва в інтересах нашої батьківщини. І тепер обидва несуть особисту відповідальність за те, щоб так і було", - заявив він.

У неділю відбулася зустріч між Коглером та Шалленбергом, який представляє "Австрійську народну партію". Вона пройшла, як сказали політики у спільній заяві, "у довірливій атмосфері". "Багато планів, таких як екосоціальна податкова реформа чи бюджет, буде продовжено та реалізовано, як і планувалося раніше", - заявили вони.

Як повідомляв Укрінформ, федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц заявив 9 жовтня, що йде з посади на тлі розслідувань антикорупційної прокуратури проти нього та людей з його оточення, що спричинило урядову кризу в країні. Він залишиться головою Австрійської народної партії і стане очільником її парламентської фракції.

Читайте також: До канцелярії Курца та в офіс правлячої партії Австрії прийшли з обшуками

Курц запропонував федеральному президенту кандидатуру свого соратника, міністра закордонних справ Александера Шалленберга на посаду глави уряду.

Прокуратура Австрії у справах економічних та корупційних злочинів (WKStA) провела 6 жовтня низку обшуків в головному офісі "Австрійської народної партії" (ÖVP), міністерстві фінансів, а також у канцелярії федерального канцлера. Обшуки у людей з близького оточення Курца були пов’язані із нібито фінансуванням міністерством фінансів у 2016 та 2018 роках маніпулятивних соцопитувань на користь майбутнього канцлера Курца.

Раніше WKStA обвинуватила Курца у наданні неправдивих свідчень у парламентській слідчій комісії. У прокуратурі підозрюють активну участь Курца у реформі державної холдингової компанії ÖBAG, яка керує частками Республіки Австрія у низці компаній на загальну суму у близько 23 млрд євро, та його причетність до призначень керівником холдингу Томаса Шміда. Канцлер був опитаний суддею у цій справі на початку вересня.

Після обшуків лідер "зелених", віцеканцлер Вернер Коглер заявив, що "дієздатність федерального канцлера поставлено під сумнів". У партії також заявили, що готові продовжувати коаліцію з ÖVP лише за умови, якщо Курц залишить посаду глави уряду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-