Франція повертає посла в Австралію після скандалу з субмаринами

Франція повертає посла в Австралію після скандалу з субмаринами

Укрінформ
Франція повертає свого посла в австралійську столицю Канберру після погіршення відносин між двома країнами через скандал із субмаринами.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

«Я попросив нашого посла повернутися в Канберру з двома місіями, щоб допомогти переглянути умови наших відносин з Австралією в майбутньому і захистити наші інтереси...», - заявив глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан на парламентських слуханнях.

За його словами, Париж повністю переглянув свої двосторонні відносини з Австралією з урахуванням зриву угоди щодо підводних човнів, яка була частиною ширшої стратегії.

«Якщо почати заново в наших двосторонніх відносинах, це ніяк не вплине на нашу рішучість продовжувати бути присутнім в Тихоокеанському регіоні», — уточнив він.

При цьому Жан-Ів Ле Дріан не уточнив дату повернення французького посла в Австралію.

Читайте також: Джонсон пропонує Макрону поновити співпрацю після скандалу з субмаринами

Як повідомляв Укрінформ, США, Британія й Австралія оголосили про створення альянсу AUKUS, який має на меті протистояти експансії Китаю в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Австралія розірвала багатомільярдний контракт із Францією на будівництво дизельних підводних човнів, натомість уклавши угоду зі США про постачання атомних субмарин. Це викликало різку реакцію з боку офіційного Парижа на адресу обох країн.

Невдовзі стало відомо, що зустріч на полях Генасамблеї ООН за участю глав МЗС Франції, Британії, Німеччини, а також держсекретаря США, була скасована через проблеми з графіком.

Цього тижня президент Франції Еммануель Макрон прийняв державного секретаря США Ентоні Блінкена, який прибув до Парижа вперше після різкого погіршення відносин між двома країнами через скандал із субмаринами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-