Блінкен зустрівся з Макроном – уперше після скандалу із субмаринами

Блінкен зустрівся з Макроном – уперше після скандалу із субмаринами

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон прийняв у середу державного секретаря США Ентоні Блінкена, який прибув до Парижа вперше після різкого погіршення відносин між двома країнами через скандал із субмаринами.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Державного департаменту США, передає Укрінформ.

«Держсекретар Блінкен мав можливість зустрітися з президентом Франції Еммануелем Макроном після його переговорів з послом Бонном (дипломатичним радником французького президента – ред.)»,- зазначили в Держдепі.

Блінкен і Макрон «обговорили кроки щодо просування відносин США і Франції, а також сфери для продовження тісної співпраці». Крім того, як підкреслили в американському відомстві, йшлося про заплановану зустріч президентів Макрона і Байдена, яку обидві країни «чекають із нетерпінням».

Ентоні Блінкен у Парижі також провів переговори з главою МЗС Франції Ле Дріаном. Вони обговорили, зокрема, проведення поглибленого діалогу між двома країнами, «про який була досягнута домовленість під час телефонної розмови між президентами Байденом і Макроном».

Глави зовнішньополітичних відомств також порушили питання взаємодії в Індо-Тихоокеанському регіоні після створення альянсу AUKUS. Крім того, були обговорені питання взаємодії щодо ситуації в Афганістані, співпраця США-ЄС під час майбутнього головування Франції в Євросоюзі, зміцнення альянсу НАТО, підтримки європейської безпеки тощо.

Читайте також: Джонсон пропонує Макрону поновити співпрацю після скандалу з субмаринами

Як повідомляв Укрінформ, відносини між Вашингтоном і Парижем суттєво погіршились після того, як Австралія скасувала багатомільярдний контракт на придбання 12 французьких підводних човнів й пристала на пропозицію США щодо купівлі атомних субмарин. Париж відкликав послів із США та Австралії для консультацій, а французьке керівництво звинуватило Вашингтон і Канберру у брехні й лукавстві.

Після телефонних переговорів між президентами Байденом і Макроном сторони домовились започаткувати поглиблені консультації з метою зближення та запланували провести особисту зустріч у жовтні цього року в Європі.

Фото: Twitter/TRT World Now

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-