Вчені пояснили причину появи «ковідних пальців»

Вчені пояснили причину появи «ковідних пальців»

Укрінформ
Вчені пояснили, чому у деяких хворих на коронавірус з'являються опіки, схожі на обмороження, на пальцях ніг і навіть на пальцях рук. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

Такий побічний ефект може з'явитися у людей в будь-якому віці, але частіше уражає дітей і підлітків. Деякі переносять це безболісно, ​​але висип може бути дуже болючим і зудіти, з пухирями і пухлиною.

«Ковідні пальці», мабуть, є побічним ефектом перемикання організму в режим атаки для боротьби з вірусом.

Навесні 2020 року дослідники вивчили 50 осіб з підозрою на коронавірусну інфекцію пальців ніг і ще 13 осіб з аналогічними ураженнями, викликаними простим обмороженням.

Читайте також: Johnson&Johnson подала офіційну заявку на бустерну дозу

Дослідники точно визначили частини імунної системи, які в цьому процесі задіяні. Це противірусний білок, що має назву інтерферон 1 типу, а також тип антитіл, які помилково атакують власні клітини і тканини людини, а не тільки ті, в які вторгається вірус.

Також задіяні клітини, що вистилають дрібні кровоносні судини, які живлять уражені ділянки.

Британський ортопед доктор Іван Брістоу заявив, що у більшості такі ураження проходять самі по собі, але деяким може знадобитися лікування кремами та іншими ліками.

Читайте також: Нобелівська премія з медицини: перспектива перемоги над болем

Як зазначають лікарі, «ковідні пальці» частіше виявлялися на ранній стадії пандемії, але менш поширені в нинішній хвилі дельта-варіанту. Це може бути пов'язано з тим, що більше людей вакциновано або мають певний захист від коронавірусу.

Фото: CHRIS CURRY/GETTY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-