Навчання «Захід-2021» були демонстрацією загрози з боку РФ – глава Міноборони Польщі

Навчання «Захід-2021» були демонстрацією загрози з боку РФ – глава Міноборони Польщі

Укрінформ
Росія постійно посилює свої можливості щодо військового і гібридного тиску в європейському регіоні. Свідченнями цього є дії Росії проти України і Грузії.

Про це під час Варшавського безпекового форуму у Варшаві заявив у вівторок міністр національної оборони РП Маріуш Блащак, передає кореспондент Укрінформу.

Як зауважив міністр, загрози у світі стали більш непередбачуваними, ніж це було раніше. Він наголосив, що історія прискорилася і зараз необхідно бути готовими до різних сценаріїв розвитку подій.

Одним з факторів дестабілізації в Європі він назвав агресивну політику Росії.

“Ця політика полягає у посиленні Росією військових можливостей, прямій чи непрямій загрозі, різних формах тестування нашої спроможності протидіяти загрозам. Це стало новою нормою російської політики сусідства”, - наголосив Блащак.

Читайте також: ЗСУ не фіксують повернення російських військ у місця дислокації після навчань з Білоруссю

Він зауважив, що Росія застосовує більш сучасні гібридні дії у багатьох регіонах, зокрема в Чорноморському, Балтійському, в Арктиці тощо.

Як підкреслив Блащак, російсько-білоруські навчання “Захід-2021” стали очевидною демонстрацією посилення загрози з боку Росії.

“Ці навчання були демонстрацією комплексу російських можливостей. Вони були спрямовані на посилення ескалації навколо кордонів Росії”, - заявив польський міністр.

Блащак наголосив, що російські агресивні дії в Україні з 2014 року показують комплексність агресивних дій Росії, зокрема потенціал гібридних заходів.

Читайте також: Військовий експерт про навчання «Захід-2021»: Ця бравада грає Росії тільки у мінус

Польський міністр підкреслив, що нинішня ситуація на кордонах Польщі, Литви та Латвії з Білоруссю показує можливості впливу через міграційну кризу на безпекову ситуацію в регіоні. За його словами, у комплексі з військовою активністю це має вплинути на ескалацію ситуації в регіоні і послабити можливості НАТО.

Блащак зазначив, що у ситуації зростаючої загрози з боку Росії НАТО залишається основним гарантом безпеки у регіоні. У цьому контексті він зауважив, що Польща до кінця нинішньої декади планує підвищити витрати на оборону країни до 2,5% від ВВП країни.

Як повідомлялося, масові військові навчання "Захід-2021" тривали з 9 по 16 вересня, у них взяли участь близько 200 тис. військовослужбовців та техніка на кількох об’єктах у Росії та Білорусі. У НАТО заявили, що стежать за навчаннями, які викликали занепокоєння в сусідніх країнах-членах Альянсу та в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-