До Сирії за півтора року повернулися 400 тисяч громадян - Міноборони Туреччини

До Сирії за півтора року повернулися 400 тисяч громадян - Міноборони Туреччини

Укрінформ
З березня минулого року після запровадження режиму припинення вогню в Сирію повернулися 400 тисяч сирійців.

Про це йшлося на пресбрифінгу в Міністерстві національної оборони Туреччини, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Кількість сирійців, які повертаються в Ідліб, де мир і безпека були забезпечені після заходів, проведених після угоди 5 березня, становить понад 400 тисяч», - стверджують в Міноборони.

За останній місяць четверо мирних сирійців, включаючи дітей, загинули. 20 мирних жителів були поранені внаслідок артилерійських, мінометних, ракетних обстрілів та авіаударів, здійснених режимом в регіоні Ідліб.

Також наголошувалося, що Туреччина дотримується укладених угод «з відповідними державами» в регіонах проведення операцій на півночі Сирії, і очікує, що вони також будуть їх виконувати.

Як повідомлялося, у ніч на 6 березня минулого року в сирійській провінції Ідліб почав діяти режим припинення вогню, який в Москві узгодили президенти Туреччини й Росії. Сторони також домовилися про відведення військ та створення коридору безпеки, а також спільне патрулювання по стратегічно важливій трасі М4, що з’єднує Алеппо та Латакію. За ці півтора року ситуація в регіоні неодноразово загострювалася. 29 вересня цього року турецький та російський президенти зустрілися в Сочі. Перед перемовинами зазначалося, що сирійське питання - одне з ключових. Зустріч відбувалася віч-на-віч, про конкретні домовленості за результатами зустрічі не повідомлялося.

Читайте також: Громадянська війна в Сирії забрала понад 350 тисяч життів - ООН

Туреччина - країна, яка приймає найбільше сирійських біженців на своїй території. За даними МВС Туреччини, в серпні 2021 року в країні перебували 3,7 мільйона сирійських біженців. Майже половина з них - діти до 18 років. Близько 530 тисяч сирійців обрали для прихистку Стамбул.

Офіційна Анкара неодноразово заявляла про недостатню підтримку Туреччини з боку ЄС в питанні утримання біженців із Сирії, зокрема в тих межах, про які було домовлено раніше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-