Генсек НАТО та спецпредставник ЄС обговорили деескалацію на півночі Косова

Генсек НАТО та спецпредставник ЄС обговорили деескалацію на півночі Косова

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив готовність Альянсу сприяти деескалації ситуації у північних регіонах Косова, та підтриманню регіональної стабільності на Балканах.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у п’ятницю на сайті Північноатлантичного Альянсу за підсумками зустрічі Столтенберга із Спеціальним представником ЄС у діалозі між Белградом і Приштиною Мирославом Лайчаком.

«НАТО вітає нещодавно досягнуті домовленості між Белградом і Приштиною щодо деескалації та просування вперед на півночі Косова, в рамках двостороннього діалогу за посередництва ЄС. Наша місія KFOR (стабілізаційна місія НАТО в Косово – ред.) відіграє фундаментальну роль в ефективній імплементації цих домовленостей. НАТО залишається відданим підтриманню стабільності в регіоні Західних Балкан», - наголосив Столтенберг.

Він нагадав, що KFOR отримала мандат від Ради Безпеки ООН відповідно до прийнятої в 1999 році резолюції щодо забезпечення безпеки та свободи руху для всіх спільнот, що проживають на території Косова.

Як йдеться у повідомленні, Генеральний секретар НАТО перебуває у постійному контакті з лідерами Сербії та Косова, та переконує сторони у необхідності деескалації, стриманості та повернення до діалогу.

Столтенберг також підтримав зусилля ЄС із врегулювання ситуації на півночі Косова, та назвав співпрацю між ЄС і НАТО у цьому контексті «чудовим прикладом стратегічного партнерства між двома організаціями».

Читайте також: США попередили Туреччину про наслідки військової співпраці з Росією

Зустріч Генерального секретаря НАТО та Мирослава Лайчака відбулася у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. Лайчак зустрівся також з постійними представниками Північноатлантичної Ради на рівні послів, та провів з ними обговорення ситуації з безпеки в регіоні Західних Балкан.

Як повідомлялося, на півночі Косова виникла напружена ситуація після того, як з 20 вересня влада Косова заборонила в’їзд на свою територію автомобілів із сербськими номерами, оскільки подібна заборона діє в Сербії відносно автомобільних номерних знаків, що зареєстровані на території краю.

Такий розвиток викликав протести з боку сербської спільноти на півночі Косова, представники якої заблокували рух на двох ключових автомобільних шляхах. Після цього до місця події сторони підтягнули підрозділи спеціальної поліції. Євросоюз і НАТО закликали Белград і Приштину до стриманості, негайної деескалації та долучення до конструктивного діалогу з метою пошуку рішення шляхом переговорів.

30-го вересня сторони досягли тимчасового компромісу у питаннях щодо визнання автомобільних номерів та домовилися продовжити діалог для пошуку сталого та довгострокового врегулювання проблеми.

Фото: НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-