Pfizer розпочинає випробування мРНК-вакцини проти грипу

Pfizer розпочинає випробування мРНК-вакцини проти грипу

Укрінформ
Американська фармацевтична компанія Pfizer оголосила про початок клінічних випробувань вакцини проти грипу, розробленої за тією ж технологією мРНК, що і вакцина проти COVID-19.

Про це повідомляє Укрінформ з посилання на Medical Xpress.

Як зазначається, ідея полягає в тому, щоб поліпшити покоління вакцин проти грипу, ефективність яких становить 40−60%. При цьому наголошується, що ця хвороба може спричиняти до 650 тис. смертей на рік.

«Пандемія COVID-19 дозволила нам використовувати величезні наукові можливості мРНК… Грип залишається областю, в якій ми бачимо потребу у вакцинах, які могли б підвищити ефективність в будь-який сезон, і ми вважаємо, що мРНК — ідеальна технологія для розв'язання цієї проблеми», — заявила керівник відділу досліджень вакцин у Pfizer Катрін Янсен.

Читайте також: Moderna планує створити мРНК-вакцини проти грипу, ВІЛ та Zika

Очікується, що в ранньому етапі дослідження візьмуть участь понад 600 американців віком від 65 до 85 років.

Зокрема, Pfizer хоче порівняти безпеку і рівень імунної відповіді одно-, дво- і чотириштамової мРНК-вакцини при різних рівнях дозування зі звичайною ліцензованою чотириштамовою вакциною.

Звичайні вакцини проти сезонного грипу зазвичай виробляють шляхом вирощування вірусу всередині курячих яєць або клітин ссавців. Віруси інактивуються і обробляються для перетворення на вакцини.

Читайте також: Фармкомпанія Sanofi відмовилася від розробки COVID-вакцини

Цей процес пов’язаний з труднощами, зокрема з виробництвом вакцин, що викликають сильну реакцію, і з урахуванням змін штамів вірусів. Експерти мають передбачити кращий варіант вакцини в наступному сезоні через шість місяців.

При використанні технології мРНК (рибонуклеїнової кислоти) для вакцин потрібна тільки генетична послідовність вірусу або його конкретна частина, що забезпечує швидше і більш гнучке виробництво. Людський організм зчитує генетичний код і виробляє вірусоподібні клітини, які навчають імунну систему готуватися до захисту.

Pfizer розпочав роботу над мРНК-вакциною проти грипу у 2018 році разом з німецьким партнером BioNTech, який отримуватиме роялті після затвердження і комерціалізації препарату.

У майбутньому Pfizer планує вивчити застосування мРНК проти інших респіраторних вірусів, раку і генетичних захворювань.

Читайте також: Pfizer починає нову фазу випробувань пігулок для профілактики COVID-19

Як повідомляв Укрінформ, у липні американська фармацевтична компанія Moderna заявила, що має намір використати мРНК-технологію, використану у створенні вакцини проти COVID-19, для розробки вакцин проти інших вірусів, у тому числі ВІЛ.

У світі станом на ранок 28 вересня зафіксовано 233 099 451 випадок зараження коронавірусом, зокрема 4 769 820 летальних, одужали 209 832 648 осіб.

Фото: Medical Xpress

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-