Польща на два місяці може продовжити надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю

Польща на два місяці може продовжити надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю

Укрінформ
У Польщі ініціюють продовження надзвичайного стану на кордоні з Білоруссю на чергові 60 днів у зв’язку з подальшим міграційним тиском та провокаціями білоруської сторони.

Про це в понеділок під час пресконференції у Варшаві заявив глава МВС Польщі Маріуш Камінський, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Я рекомендуватиму уряду Польщі продовжити надзвичайний стан”, - заявив Камінський.

Він уточнив, що проситиме Раду міністрів Польщі продовжити надзвичайний стан на 60 днів у відповідності до повноважень президента РП.

Камінський підкреслив, що це рішення викликано триваючим міграційним тиском з боку нелегальних мігрантів, допомогу яким надає білоруська сторона, а також інцидентами, які провокуються з боку Білорусі і можуть призвести до “дуже гарячих ситуацій”.

Читайте також: ПАРЄ проведе дебати через міграційну кризу на кордонах з Білоруссю

Міністр наголосив на потребі забезпечення максимального захисту кордонів Польщі, аби польські силові структури мали свободу дій у вузькій прикордонній смузі.

Камінський повідомив, що на польсько-білоруському кордоні спостерігаються провокації білоруських силовиків: направлення зброї у бік поляків, її демонстративне перезаряджання, постріли у повітря тощо.

“Вони провокують, щоб з польської сторони почали стріляти”, - наголосив міністр.

Він запевнив, що польська сторона спокійно реагує на провокації білорусів, розуміючи, що йдеться про різке погіршення безпекової ситуації на кордоні.

Читайте також: Польсько-білоруський кордон щодня намається перетнути кількасот «нелегалів»

Глава МВС Польщі повідомив, що із серпня польські прикордонники зафіксували майже 9,4 тис. спроб нелегального перетину польсько-білоруського кордону, з яких 8,2 тис. спроб було унеможливлено. Водночас 1,2 тис. нелегальних мігрантів потрапили до центрів для біженців на території РП. Він додав, що багато з них не мають документів, або документи є підробленими.

Як повідомлялося, Польща на початку вересня запровадила надзвичайний стан у 183 населених пунктах Підляського та Люблінського воєводств, що межують із Білоруссю, у зв’язку з міграційною кризою та російсько-білоруськими військовими навчаннями "Захід-2021", які тривали з 10 по 16 вересня.

Також Литва і Латвія запровадили надзвичайний стан у прикордонних з Білоруссю районах.

Крім того, ці європейські країни змонтували огорожу з колючого дроту на кордоні з Білоруссю для запобігання проникненню груп нелегальних мігрантів.

Читайте також: ООН стурбована тортурами та насильством щодо учасників протестів у Білорусі

У ЄС заявили про цілеспрямовані дії режиму Лукашенка із провокування штучної міграційної кризи на кордонах Євросоюзу. Мігранти з Іраку, Сирії та ряду африканських країн прибувають в Білорусь за допомогою офіційних туристичних агенцій Білорусі та доставляються на кордони ЄС прикордонною службою цієї країни.

При цьому режим Білорусі намагається звинуватити владу європейських сусідів у «жорстокому» поводженні з мігрантами та у порушенні прав людини. За деякими оцінками, після того, як Латвія, Литва і Польща обмежили рух незаконних мігрантів на власних кордонах, на території Білорусі вже накопичилися близько 10 тисяч незаконних мігрантів з Іраку та інших країн регіону.

Фото: wikimedia

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-