ООН стурбована тортурами та насильством щодо учасників протестів у Білорусі

ООН стурбована тортурами та насильством щодо учасників протестів у Білорусі

Укрінформ
Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет занепокоєна повідомленнями про систематичні тортури учасників акцій протесту у Білорусі.

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет занепокоєна повідомленнями про систематичні тортури учасників акцій протесту у Білорусі. Про це вона заявила у п'ятницю на Раді з прав людини в Женеві, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ООН.

Верховний комісар ООН зазначила, що серйозне занепокоєння викликає гендерне насильство, оскільки, згідно з повідомленнями, близько 30 відсотків затриманих - жінки та дівчата.

Читайте також: Білоруські опозиціонери Колесникова і Знак оскаржили вироки

У Білорусі тривають серйозні обмеження основних свобод, сказала Бачелет, вказавши на поліцейські рейди проти представників громадянського суспільства й незалежних ЗМІ, а також політично мотивовані арешти та кримінальне переслідування активістів і журналістів.

Понад 650 осіб перебувають у в’язниці за свої погляди, включаючи главу відомої правозахисної групи «Весна» Олеся Бєляцького, нагадала вона.

Верховний комісар зазначила, що головною метою білоруської влади є придушення критики і незгоди з політикою уряду.

Читайте також: Режим Лукашенка використовує мігрантів як гібридну зброю - президент Євроради в ООН

Вона також висловила жаль через те, що було відмовлено у зустріч з послом Білорусі, що перешкоджає її робочому візитові в країну.

Глава ООН з прав людини повідомила, що 27 журналістів і працівників ЗМІ залишаються під вартою, включаючи блогера Романа Протасевича, заарештованого у травні.

Як повідомлялося, 23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, який летів з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, здійснив вимушену посадку в Мінську.

Після приземлення були затримані двоє пасажирів - колишній редактор опозиційного Телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич і його подруга, громадянка РФ Софія Сапега.

Читайте також: У Білорусі росіянці Сапезі продовжили арешт до 25 грудня

Після інциденту з літаком Європейська Рада вирішила застосувати додаткові індивідуальні санкції проти посадових осіб і державних установ Білорусі, а також обмежувальні заходи проти економіки країни.

Загалом ЄС увів 3 пакети санкцій проти режиму Лукашенка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-