Справа Huawei: Китай звільнив з полону канадців, яких тримав за ґратами три роки

Справа Huawei: Китай звільнив з полону канадців, яких тримав за ґратами три роки

Укрінформ
Китай раптово відпустив на свободу двох канадців, яких майже три роки утримував за ґратами.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це на терміновій пресконференції в Оттаві заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

“Двадцять хвилин тому Майкл Ковріг та Майкл Спейвор покинули китайський авіаційний простір, прямуючи додому”, - сказав Трюдо.

Читайте також: Фінансова директорка Huawei та прокурори США уклали угоду в справі щодо шахрайства

Він наголосив, що протягом понад 1000 днів ув’язнення обидва канадці “пройшли через дуже складну ситуацію, але дуже надихає і дуже добре, що вони вже летять до своїх родин”.

“Хочу подякувати нашим союзникам та партнерам по всьому світу, які твердо демонстрували свою солідарність із Канадою та цими двома канадцями”, - зазначив прем’єр-міністр.

Нагадаємо: після затримання позаминулого року у Канаді фінансового директора Huawei Менг Ванжу, Китай арештував двох канадців: підприємця Майкла Спейвора та колишнього дипломата Майкла Ковріга. Хоча Пекін завжди заперечував зв'язок між цими затриманнями, Канада вважала їх політично мотивованими й вимагала негайного звільнення своїх громадян. Підтримку Оттаві висловило багато країн, серед яких Німеччина, ЄС, США, Великобританія та інші.

Читайте також: Канада відмовилася від екстрадиції фіндиректора Huawei до США

У червні минулого року прокуратура Пекіна звинуватила Майкла Ковріга у шпигунстві для отримання розвідувальних даних державної таємниці, а прокурори у місті Дандонг звинуватили Майкла Спейвора у шпигунстві на користь іноземної компанії й незаконної передачі даних, що становлять державну таємницю.

Спейвора та Ковріга було звільнено того ж дня, коли США відмовилися від переслідування Менг Ванжу, а Канада звільнила її з-під домашнього арешту та дозволила покинути країну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-