Прем’єр Польщі не поїхав на саміт до Будапешта через конфлікт із Чехією

Прем’єр Польщі не поїхав на саміт до Будапешта через конфлікт із Чехією

Укрінформ
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький скасував свою участь у IV Будапештському демографічному саміті 23 вересня на фоні різкого погіршення польсько-чеських відносин через конфлікт навколо шахти “Турув”.

Речник уряду Польщі Пьотр Мюллер підтвердив, що Моравецький не поїхав до Угорщини через невирішену суперечку навколо шахти на польсько-чеському кордоні, передає Укрінформ з посиланням на РАР.

“Наші дії у міжнародних питаннях зосереджені на цьому питанні (шахти “Турув” – ред.) і тому прем’єр наважився на скасування свого візиту”,- заявив Мюллер.

За його словами, Варшава намагатиметься вирішити суперечку з Чехією спираючись на існуючі “юридичні і політичні інструменти”.

Читайте також: Польща щодня платитиме ЄС пів мільйона євро через незакриття шахти

Моравецький мав взяти участь на саміті в дискусійній панелі разом з президентом Словаччини Александром Вучічем, главою уряду Словенії Янезом Яншою і колишнім віце-президентом США Майком Пенсом. Замість нього на саміт поїхала міністр сім’ї, праці і соціальної політики РП Марлена Мальонг.

Як зауважують у четвер ряд польських і чеських ЗМІ, рішення Моравецького пов’язано з участю у саміті чеського прем’єра Бабіша.

Читайте також: Польська PGNiG хоче добувати газ у Західній Україні – Моравецький

Як повідомляв Укрінформ, суд ЄС 20 вересня зобов'язав Польщу платити Єврокомісії щодня 500 тис. євро штрафу за експлуатацію шахти "Турув" на польсько-чеському кордоні. Уряд Чехії в лютому подав скаргу проти Польщі, зазначаючи, що експлуатація шахти з видобутку бурого вугілля різко знижує рівень грунтових вод у населених пунктах Ліберецького краю ЧР. Нещодавно Моравецький під час пресконференції заявив про “різке погіршення” польсько-чеських відносин, закидаючи Празі небажання вирішувати проблему у зв’язку з наближенням парламентських виборів у Чехії.

Польща вважає рішення суду ЄС “упередженим і несправедливим” і не має наміру припиняти роботу шахти “Турув”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-