Молдова в ООН закликала Росію вивести війська з Придністров'я

Молдова в ООН закликала Росію вивести війська з Придністров'я

Укрінформ
Молдова вимагає від Росії вивести війська, озброєння та боєприпаси з території Придністровського регіону республіки.

Про це заявила президент Молдови Мая Санду на 76-ій сесії Генеральної Асамблеї ООН, передає кореспондент Укрінформу.

"У дусі конституційного нейтралітету Молдови та міжнародного права я також хотіла би повторити, що наша позиція щодо повного та беззастережного виведення російських військ залишається незмінною. Це включає вивезення або знищення боєприпасів зі складів у Колбасній, які становлять загрозу безпеці та навколишньому середовищу регіону загалом. Ми розраховуємо на підтримку міжнародної спільноти у цьому", - наголосила Санду.

Читайте також: Байден відзначив внесок громадян Білорусі й Молдови у боротьбу за демократію

Вона запевнила, що Республіка Молдова залишається твердою прихильницею мирного та політичного врегулювання конфлікту в Придністровському регіоні "на основі суверенітету та територіальної цілісності Молдови в межах її міжнародно визнаних кордонів".

Президент Молдови також висловила занепокоєння з приводу погіршенням безпекової ситуації в Чорноморського регіоні.

Як повідомлялось, згідно із законодавством Молдови, Придністров'я має статус автономного територіального утворення з особливим правовим статусом. Його незалежності не визнає жодна країна-член ООН.

Читайте також: РФ таки відкрила виборчі дільниці у Придністров'ї попри прохання Молдови не робити цього

На території Придністров'я дислоковані частини 14-ї російської армії. На Стамбульському саміті ОБСЄ 1999 року РФ зобов'язалася вивести до кінця 2002 року з території Придністров'я свою групу військ і боєприпаси (на складах у селі Колбасна Рибницького району зберігаються понад 20 тисяч тонн боєприпасів), але це так і не було зроблено.

В травні 2017 року Конституційний суд Молдови ухвалив, що перебування російських збройних сил на території Придністров'я суперечить нейтралітету держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-