Міжнародні організації закликають розслідувати смерть мігрантів на кордоні Польщі й Білорусі

Міжнародні організації закликають розслідувати смерть мігрантів на кордоні Польщі й Білорусі

Укрінформ
Міжнародна організація з міграції (МОМ) та Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) засмучені смертю чотирьох осіб біля кордону між Польщею та Білоруссю.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві двох організацій, розміщеній на сайті МОМ.

Вони висловлюють співчуття родинам загиблих і закликають до негайного розслідування цієї трагедії.

Зазначається, що в останні місяці групи мігрантів у пошуку притулку прагнуть потрапити через Білорусь до сусідніх держав - членів ЄС: Литви, Латвії та Польщі.

«Обидві організації з дедалі більшою стурбованістю стежили за повідомленнями про цих людей, які застрягли на кордонах, не маючи доступу до будь-якої форми допомоги, притулку чи базових послуг», - йдеться у заяві. Повідомляється, що багато біженців опинилися у жахливій ситуації, потерпаючи від переохолодження, деяких доводилося рятувати з боліт.

Читайте також: Прем'єр Польщі: Є відео з дронів, як у Білорусі мігрантів організовано везуть до кордону

У зв'язку з цим МОМ та УВКБ закликають вирішити ситуацію відповідно до міжнародно-правових зобов'язань спільними зусиллями держав. Насамперед - надати мігрантам медичну допомогу, їжу, воду та житло.

Обидві організації наголошують, що шукачі притулку та мігранти ніколи не повинні використовуватися державами для досягнення політичних цілей: «Основну відповідальність за захист уразливих людей слід розподілити між державами в дусі солідарності. Політичні розбіжності щодо відповідальності ніколи не повинні призводити до загибелі людей, порушення міжнародних зобов’язань та зобов’язань держав».

Читайте також: Смерть біженців: Польща і Білорусь у новій фазі протистояння

Як повідомлялося, 19 вересня прикордонна служба Польщі заявила про смерть трьох нелегальних мігрантів на кордоні з Білоруссю. Окрім того, повідомлялося, що з білоруського боку кордону померла 39-річна громадянка Іраку. За попередніми даними причиною принаймні двох смертей стало переохолодження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-