Прем'єр Польщі: Є відео з дронів, як у Білорусі мігрантів організовано везуть до кордону

Прем'єр Польщі: Є відео з дронів, як у Білорусі мігрантів організовано везуть до кордону

Укрінформ
Міграційна криза на польсько-білоруському кордоні має ознаки продуманої й організованої операції.

На цьому наголосив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час спільної з міністром внутрішніх справ Маріушем Камінським і головою Прикордонної служби Томашем Прагою пресконференції, передає кореспондент Укрінформу.

"У серпні і вересні ми зафіксували понад 7 тис. спроб нелегального перетину кордону, а тому маємо справу з масовою, організованою і добре зрежисованою у Мінську та Москві акцією",- заявив Моравецький.

Читайте також: Криза з біженцями: в ЄС знову заговорили про єдину міграційну політику

Він підкреслив, що є відеозаписи, зокрема зроблені за допомогою дронів, які підтверджують, що мігрантів організовано перевозять до білоруських прикордонних відділів, де їх розміщують, інструктують і далі везуть автомобілями прикордонної служби на кордон.

"Тому ми бачимо, що з білоруської і російської сторін - адже ніхто не вірить, що це самостійна акція Лукашенка, вона керується з Москви - спостерігаються рішучі дії. Йдеться про десятки тисяч людей, яких привезено до Білорусі",- підкреслив Моравецький.

Читайте також: Режим Лукашенка цинічно використав мігрантів для тиску на ЄС - Боррель

Він висловив занепокоєння, що Білорусь з метою приваблення великої кількості мігрантів спеціально запровадила безвізовий режим з низкою країн Близького Сходу та Африки.

Прем'єр-міністр також повідомив, що у найближчі дні Міноборони Польщі виділить додаткові сили та засоби для зміцнення охорони і захисту східного кордону.

Водночас голова Прикордонної служби Томаш Прага спростував повідомлення білоруських ЗМІ про те, що в неділю польські прикордонники перетягли тіло померлої мігрантки на білоруську територію. За його словами, білоруська сторона постійно здійснює провокації, спрямовуючи нелегальних мігрантів у важкодоступні райони, болотисту місцевість, де їм загрожує небезпека. Зокрема, у неділю польські прикордонники та військовослужбовці врятували вісьмох мігрантів, які загрузли в болоті.

Читайте також: Глави МВС країн ЄС заявили про необхідність посилити зовнішній кордон через мігрантів

Прага також підтвердив, що в неділю польські прикордонники у різних місцях виявили тіла трьох мігрантів.

Своєю чергою глава МВС РП Маріуш Камінський заявив, що білоруські прикордонники дали мігрантам перед перетином кордону пігулки, після вживання яких один з мігрантів, який згодом помер, поводився вкрай неадекватно. Польська сторона планує провести гістопатологічну та токсикологічну експертизу тіла.

Як повідомлялося, Польща на початку вересня запровадила надзвичайний стан у 183 населених пунктах Підляського та Люблінського воєводств, що межують із Білоруссю, у зв’язку з міграційною кризою та російсько-білоруськими військовими навчаннями "Захід-2021", які тривали з 10 по 16 вересня.

Польща і Литва змонтували огорожу з колючого дроту на кордоні з Білоруссю для запобігання проникненню груп нелегальних мігрантів.

Фото: ЕРА-EFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-