Радбез ООН закликав талібів залучати жінок до суспільного життя Афганістану

Радбез ООН закликав талібів залучати жінок до суспільного життя Афганістану

Укрінформ
Рада Безпеки ООН продовжила на пів року мандат Місії ООН зі сприяння Афганістану (МООНСА), наголосивши на необхідності забезпечення рівної та реальної участі жінок у суспільному житті країни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У резолюції, ухваленій одностайно, підкреслюється «важливість створення інклюзивного та представницького уряду» після захоплення влади в Афганістані талібами та «дотримання прав людини, у тому числі прав жінок, дітей і меншин».

Водночас члени Радбезу попросили генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша підготувати до кінця року доповідь, де буде викладено «стратегічні та оперативні рекомендації щодо мандату місії у світлі останніх подій в галузі політики, безпеки та соціальній сфері».

Читайте також: МВФ призупинив співпрацю з Афганістаном

Відповідно до документа, генсек повинен що два місяці інформувати Раду Безпеки про ситуацію в Афганістані.

У резолюції також відзначається необхідність активізації зусиль у наданні гуманітарної допомоги, для чого всі сторони повинні забезпечити «повний, безпечний і безперешкодний» доступ.

Читайте також: В Афганістані після захоплення влади талібами припинили роботу 153 ЗМІ

Окрім того, наголошується, що територія Афганістану не має використовуватися «для загроз або нападів на будь-яку країну, для планування чи фінансування терактів, а також для укриття й підготовки терористів».

Як повідомлялося, міністр вищої освіти «Талібану» Абдул Баки Хаккані заявив, що жінкам в Афганістані дозволять навчатися в університетах, але обмеження контактів з представниками протилежної статі та ісламський дрес-код будуть обов'язковими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-