Озонова діра рекордно зростає - цьогоріч вона більша за Антарктиду

Озонова діра рекордно зростає - цьогоріч вона більша за Антарктиду

Укрінформ
Дірка в озоновому шарі, що утворюється щорічно, зараз розміром "більша за звичайну" та більша за Антарктиду, повідомили науковці, відповідальні за моніторинг шару.

Як передає Укрінформ, про це пише The Guardian.

Дослідники Служби моніторингу атмосфери імені Коперника говорять, що цьогорічна діра швидко збільшується у розмірі і є більшою ніж 75% усіх озонових дір, які вони фіксували з 1979 року цієї пори року.

Озоновий шар знаходиться на відстані приблизно 11-40 км над поверхнею Землі, у стратосфері та діє як сонцезахисний крем для планети, захищаючи її від ультрафіолетового випромінювання.

Щороку наприкінці зими у південній півкулі у шарі утворюється дірка, оскільки Сонце викликає реакції руйнування озонового шару, в яких беруть участь хімічно активні форми хлору та брому, отримані зі сполук, створених людиною.

Читайте також: Температура в Арктиці перевищила середні показники на 10°С

У своїй заяві Служба моніторингу ім.Коперника повідомила, що цьогорічна діра "значно більша, ніж звичайна".

"На цьому етапі ми не можемо сказати, як далі буде розвиватися цьогорічна озонова діра. Однак цього року вона надзвичайно подібна до діри 2020 року, коли вона була однією з найглибших та найдовших", - сказав директор служби Вінсент-Анрі Пеуч.

За його словами, озонова діра 2021 року вже є однією з 25% найбільших у наших дослідженях з 1979 року, але процес її формування все ще триває.

"Протягом наступних тижнів ми продовжуватимемо стежити за її розвитком. Велика або маленька озонова діра у певний рік не обов’язково означає, що загальний процес відновлення шару йде не так, як очікувалося, але це може сигналізувати про те, що потрібно приділити особливу увагу вивченню причин зростання розміру озонової діри", - додав Пеуч.

Читайте також: Пандемія COVID-19 не уповільнила зміни клімату – ООН

Вчені вважають, що виснаження озонового шару, ймовірно, спричинене штучними газами, які називають фреонами, що вперше були розроблені у 1930-х роках для використання в охолоджувальних системах, а потім використовувались в якості палива в аерозольних балонах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-