Іспанський уряд вдається до надзвичайних заходів для зниження цін на електроенергію

Іспанський уряд вдається до надзвичайних заходів для зниження цін на електроенергію

Укрінформ
Уряд Іспанії, очолюваний соціалістами, оголосив про надзвичайне й термінове зниження податків на електроенергію через політичну кризу, спровоковану цінами на електрику після того, як в країні зафіксували найвищі ціни в Європі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Times.

Окрім того, іспанський прем'єр-міністр Педро Санчес заявив про обмеження цін на газ і пообіцяв переспрямовувати прибуток енергетичних компаній, аби знизити ціни на електроенергію.

Глава уряду Іспанії наголосив, що, на його думку, «неприпустимо, щоб енергетичні компанії отримували прибуток від високих ринкових цін на електроенергію».

Читайте також: Європі загрожує дефіцит газу в зимовий період – представник Держдепу

Зокрема, спеціальний податок на електроенергію знизиться з 5,1% до 0,5%.

За словами прем'єра, ці заходи скоротять державні доходи в цьому році приблизно на 1,4 мільярда євро, а 650 мільйонів євро будуть відняті з прибутку енергетичних компаній і перенаправлені споживачам.

Зазначається, що зростання цін на електроенергію та газ чинить тиск на уряди країн Європи з наближенням зими. Так, відповідні ціни в Німеччині подвоюються у порівнянні з минулим роком, і уряди Франції та Греції розглядають ефективні шляхи зниження витрат на опалення для споживачів.

Читайте також: Ціна газу на біржі перевищила ₴23 тисячі за тисячу кубометрів

У Іспанії минулого місяця ціна на електроенергію в Іспанії була на 7,8% вище, ніж в липні, і на 34,9% вище, ніж в серпні 2020 року.

Слід зауважити, що в Іспанії роздрібні ціни на електроенергію для населення тісно пов'язані з гуртовим ринком електроенергії країни, який дуже залежить від імпорту, і багато споживачів платять змінні, а не фіксовані тарифи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-