Глави МЗС Польщі і країн Балтії обговорили гібридні загрози з боку Росії та Білорусі

Глави МЗС Польщі і країн Балтії обговорили гібридні загрози з боку Росії та Білорусі

Укрінформ
Міністри закордонних справ Польщі, Латвії, Литви та Естонії обговорили у Ризі гібридні загрози з боку Росії та Білорусі та координацію зусиль з протидії їм.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням Dzieje.pl

"Кожна країна має право проводити військові навчання. Однак обмежена транспарентність, ширший контекст й одночасні гібридні дії викликають занепокоєння", - заявив польський міністр Збігнєв Рау у контексті російсько-білоруських навчань "Захід-2021".

Він наголосив, що Польща та країни Балтії спостерігають посилення міграційного тиску з боку Білорусі на східних кордонах ЄС та НАТО.

Читайте також: Непрозорість навчань «Захід-2021» несе ризики для регіону - міноборони Естонії

Своєю чергою глава МЗС Латвії Едгар Рінкевич підкреслив, що міністри вперше зібралися у такому форматі, аби обговорити гібридні загрози в регіоні.

Його литовський колега Габріелюс Ландсбергіс звернув увагу, що країни не почуваються у безпеці через нові загрози в регіоні. Він констатував, що новими безпрецедентними гібридними діями стали захоплення цивільного літака чи спрямування на кордони країн ЄС мігрантів.

Читайте також: Міноборони Латвії: на «Захід-2021» можуть використати гібридну операцію Лукашенка

Глава МЗС Естонії Ева-Марія Лійметс заявила про неприпустимість використання мігрантів у гібридних діях. За її словами, Естонія у політичному плані і практично підтримує Литву, Латвію і Польщу.

Вона також підкреслила, що потрібно й надалі активно підтримувати близьких партнерів в регіоні, насамперед Україну і Грузію, в їхніх прагненнях до членства в трансатлантичних структурах, зокрема в НАТО.

Читайте також: Литва розглядає навчання «Захід-2021» як демонстрацію готовності РФ до конфлікту

Учасники зустрічі обговорили формування стратегії "відлякування" потенційного агресора в межах НАТО.

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак також перебував у Ризі. Разом з балтійськими колегами він спостерігав за військовими навчаннями Silver Arrow на полігоні Адажі, в яких беруть участь військовослужбовці з Польщі.

Фото: twitter.com/MSZ_RP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-