YES з несподіванками, Форум у Карпачі з прем’єрами та інтеграція з «Заходом-2021»

YES з несподіванками, Форум у Карпачі з прем’єрами та інтеграція з «Заходом-2021»

Три події світу
Укрінформ
ХХХ Економічний Форум у Карпачі став місцем для зустрічі польського та українського прем’єрів

Зустріч YES у Києві відзначилася низкою сенсаційних заяв. Путін та Лукашенко продовжують обговорювати утворення Союзної держави на тлі навчань «Захід-2021».

Віктор Пінчук / Фото: yes-ukraine.org
Віктор Пінчук / Фото: yes-ukraine.org

Віктор Пінчук не вперше збирає у Києві представників вітчизняного істеблішменту та впливових (здебільшого у минулому) закордонних гостей. Не впевнений, що обговорення стали справжнім мозковим штурмом, але кілька сенсаційних заяв, безумовно, прозвучало. У виступі Володимира Зеленського та його відповідях на питання Стівена Сакура було чимало розчарування Заходом та прагнення зустрітися з Владіміром Путіним. Дмитро Кулеба закликав ЄС не тримати Україну на гачку реформ, а Андрій Єрмак зажадав від США формалізації гарантій безпеки Україні на випадок захисту NordStream2. Керсті Кальюлайд уточнила власну серпневу позицію, підкресливши, що Україну від ЄС віддаляють кілька світлових років. Вікторія Нуланд наголосила на готовності США приєднатися до процесу пошуку шляхів врегулювання конфлікту на сході України.

Фото: Twitter.com/Denys_Shmyhal
Фото: Twitter.com/Denys_Shmyhal

У польському Карпачі пройшов ХХХ Економічний Форум, учасники якого обговорювали майбутнє Європи у розрізі не лише процесів на континенті, а й двосторонніх відносин. Однією з ключових подій Форуму стала зустріч прем’єр-міністрів Польщі та України, під час якої Матеуш Моравецький та Денис Шмигаль обговорили низку економічних проблем. Подейкують, що запорукою для прем’єрського рандеву стало рішення уряду про передачу костелу Святого Миколая у Києві римо-католицькій громаді. Помітними у Карпачі були і білоруські гості, причому не лише представники опозиції, але і ті з них, хто нагадував зовнішнім виглядом та поведінкою представників спецслужб.

Фото: EPA
Фото: EPA

Путін та Лукашенко після тригодинних переговорів у Москві оголосили про узгодження 28 дорожніх карт, які ведуть до створення Союзної держави, проте не підписали їх. Наївно вважати, що Лукашенко, навіть в умовах серйозно обмеженої легітимності, готовий беззастережно відмовитися від важелів управління Білоруссю. Швидше, мова йде про чергові па «інтеграційного танго», яке триває вже далеко не перший рік. Російсько-білоруські навчання «Захід-2021», які стартували 10 вересня, навряд чи стануть механізмом військового загарбання Білорусі, швидше Путін та Лукашенко використають їх як фон для гібридних операцій проти Заходу. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: yes-ukraine.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-