Німеччина і США робитимуть усе, аби Україна залишалася транзитною державою – Меркель

Німеччина і США робитимуть усе, аби Україна залишалася транзитною державою – Меркель

Укрінформ
Німеччина і США робитимуть усе можливе, щоб транзит російського газу через територію України після 2024 року було збережено.

Про це під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким заявила в суботу німецький канцлер Ангела Меркель, передає кореспондент Укрінформу.

«Я підкреслила, що нашою метою є те, щоб Україна залишалася транзитною країною для російського газу. Разом із США ми маємо гарантувати безпеку, аби Україна після 2024 року, коли завершиться діюча угода (з Росією - ред.), залишилася транзитною країною»,- заявила Меркель.

Вона додала, що це питання повинно й надалі залишатися на порядку денному.

Відповідаючи на питання журналіста, що Київ вбачає у появі Nord Stream 2 гібридну зброю проти України, канцлер ФРН підкреслила, що вона «розуміє стурбованість України» і розмовляла на цю тему з Президентом України Володимиром Зеленським.

«Тому, ми маємо спеціального уповноваженого з цього питання. Німеччина має безпосередньо комунікувати з росіянами, ми можемо також вести переговори в рамках ЄС»,- наголосила Меркель.

За її словами, ЄС також представить своє бачення з цього приводу, зокрема у контексті функціонування Третього Енергетичного пакету.

Меркель резюмувала: є зобов’язання Росії, що після 2024 року газ транспортуватиметься через Україну, аби не сталося гібридної війни (у сфері енергетики – ред.).

Під час пресконференції Меркель повідомила, що це її останній візит у ранзі канцлера до Польщі.

Читайте також: РФ вже використовує Nord Stream 2 як зброю проти України - Єрмак

Як повідомлялося, російський газовий монополіст Газпром оголосив 10 вересня про завершення будівництва газопроводу "Nord Stream 2

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-