Спецоперація в Афганістані стала однією з кращих — експерт

Спецоперація в Афганістані стала однією з кращих — експерт

Укрінформ
Спецоперація в Афганістані продемонструвала здатність української армії реагувати на складні виклики, коли потрібна чітка координація дій у складній обстановці. 

Таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передає Укрінформ.

"Це дуже хороший приклад того, як можуть діяти українські Збройні сили. Адже це взаємодія всередині НАТО. Тому що аеропорт у Кабулі тоді контролювали переважно США. Там були інші контингенти, зокрема турецькі. Загалом представники країн НАТО. І ми налагодили взаємодію, наші бійці провели операцію, про яку зараз розповідають, показують. Це ж треба хоробрість мати: вийти за межі аеропорту до Кабулу, вивезти людей. Наші бійці продемонстрували високий клас", — зауважив Мусієнко.

Читайте також: Після операції в Афганістані українській розвідці аплодує світ - Зеленський

Експерт наголосив, що операція українських військових в Афганістані — "благородна гуманітарна місія з порятунку громадян, яку можна продемонструвати міжнародній спільноті".

"Зверніть увагу, українські літаки та екіпажі евакуювали громадян, зокрема інших країн. А як потрібно було вчинити в цій ситуації? Тут же постало питання порятунку життя", — зазначив Мусієнко.

За оцінкою експерта, спецоперація в Афганістані стала однією з кращих з 1991 року. Тому Україні треба зміцнювати імідж і нарощувати міць оборонного сектора.

"Звісно, є у нас операції, які проводяться на фронті. Там теж велика заслуга спецназу й не лише. Армія розвивається, її необхідно фінансувати. І будь-які розмови про те, що на наступний рік можна урізати бюджет, навіть не повинні стояти на порядку денному. Ми повинні зробити так, щоб максимально завантажити українські виробничі потужності, щоб підприємства працювали. І в Харкові, і у Львові, і в інших місцях, де є виробничі потужності під танки, бронетехніку. Є над чим працювати. Щоб ми показували позитивні приклади людям: навіщо нам армія, як вона виконує завдання, як вона нас захищає", — підкреслив Мусієнко.

Читайте також: Вашингтон домовляється із талібами про евакуаційні рейси з Афганістану

Як повідомляв Укрінформ, рятувальна операція в афганському Кабулі була здійснена співробітниками Головного управління розвідки МОУ за сприянням МЗС та при підтримці Офісу Президента України.

Серед евакуйованих були громадяни України, громадяни інших держав, в тому числі представники ООН, члени правозахисних організацій, співробітники видань Global Mail, USA today, Washington post, Stars and stipes та інші, а також люди, що співпрацювали із коаліційним контингентом.

Попри те що Україна не мала свого миротворчого контингенту в Афганістані, вона посіла восьме місце за кількістю евакуйованих людей серед Європейських країн - евакуйовано понад 700 осіб

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-