Іран блокує доступ до ядерних об’єктів та нарощує збагачення урану - звіт МАГАТЕ

Іран блокує доступ до ядерних об’єктів та нарощує збагачення урану - звіт МАГАТЕ

Укрінформ
Іран блокує доступ до деяких своїх ядерних об’єктів і продовжує збільшувати свої запаси урану, збагаченого вище від відсотка, дозволеного ядерною угодою 2015 року.

Про це йдеться у конфіденційній доповіді Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), передає Укрінформ із посиланням на "Радіо Свобода".

Окрім цього зазначається, що Іран також не відповів на запитання про сліди урану, знайдені на трьох незадекларованих об’єктах. Відповідно до ядерної угоди, Іран не має права збагачувати уран вище за 3,67 відсотка, що значно нижче від 90-відсоткового порогу, необхідного для використання в ядерній зброї.

Читайте також: США ввели санкції проти розвідки Ірану, яка «полювала» за дисидентами

У звіті МАГАТЕ підраховано, що зараз Іран має 84,3 кілограма урану, збагаченого до 20 відсотків, у порівнянні з 62,8 кілограма, які були під час попереднього звіту в травні; а також 10 кілограмів, збагачених до 60 відсотків (у порівнянні з 2,4 кілограма).

Нагадаємо: звіт генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі для держав-членів був підготовлений напередодні засідання Ради керівників, куди входять представники 35 країн, а також у час, коли непрямі переговори між Тегераном і Вашингтоном, спрямовані на відродження ядерної угоди 2015 року, зупинилися на тлі зміни уряду в Ірані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-