Зеленський за океаном, газована Угорщина та войовничий Лукашенко

Зеленський за океаном, газована Угорщина та войовничий Лукашенко

Три події світу
Укрінформ
Володимир Зеленський зустрівся з Джозефом Байденом та провів низку інших зустрічей у Сполучених Штатах, зокрема, побувавши у Каліфорнії.

Угорщина домовилася з «Газпромом» про отримання газу в обхід України. Лукашенко вирішив пограти м’язами.

Президент України на чолі численної делегації відвідав Сполучені Штати. Кульмінацією візиту стала зустріч Джозефа Байдена та Володимира Зеленського, яка тривала 2 години замість запланованої години. Президенти домовилися відновити роботу Комісії стратегічного партнерства, засідання якої відбудеться ще цього ж року під співголовуванням Ентоні Блінкена та Дмитра Кулеби. Цього ж року Україна отримає партію ПТРК Javelin. За океаном активно обговорювалися проблеми залучення США до врегулювання конфлікту на Донбасі, надання Україні гарантій енергетичної безпеки в разі початку комерційної експлуатації NordStream2. Володимир Зеленський став першим з українських президентів, хто побував у Каліфорнії. Низці підписаних у присутності президента меморандумів ще належить стати реальними провісниками конкретних домовленостей. Оприлюднений Зеленським перед представниками американських think-tank План трансформації України – радше піар-хід, ніж обгрунтований запит на інвестиції.

Повертаючись до проблеми NordStream2, спорудження якого у водах Балтійського моря вийшло на фінішну пряму, варто зауважити, що Кремль не обмежується виключно технологічною складовою. Минулого тижня під час участі у Петербурзькому економічному форумі міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто домовився про підписання угоди про постачання газу. «Блакитне золото» протягом наступних 15 років постачатиметься через Сербію та Австрію, в обхід України. Подібний крок офіційного Будапешта складно назвати дружнім щодо нашої держави.

Вирішив своєрідно пограти м’язами і Олександр Лукашенко. Прагнучи дезавуювати припущення про невідворотність «остаточного рішення» про створення Союзної держави, той заявив, що Білорусь ближчим часом отримає «десятки літаків, гелікоптерів та зенітно-ракетний комплекс С-400». Мілітаристська риторика виглядає обумовленою наближенням російсько-білоруських навчань «Запад-2021», які традиційно стають подразником для сусідів Білорусі. Лукашенко продовжує поєднувати публічне прагнення створити Союзну державу з Російською Федерацією з небажанням позбавлятися важелів влади в обмін на виключно декоративний вплив.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-