Аеропорт Кабула знову відкрився - посол Катару

Аеропорт Кабула знову відкрився - посол Катару

Укрінформ
Посол Катару в Афганістані заявив, що технічна група змогла знову відкрити аеропорт Кабула для прийому гуманітарної допомоги, а незабаром він буде готовий до прийняття цивільних авіарейсів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Al Jazeera.

За словами дипломата, злітно-посадкова смуга була відремонтована "у співпраці з владою Афганістану".

Зазначається, що вже здійснено два внутрішні авіарейси з Кабула до міст Мазарі-Шаріф та Кандагар.

Тим часом Організація Об'єднаних Націй 13 вересня скликає у Женеві міжнародну конференцію, аби запобігти тому, що Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав "гуманітарною катастрофою, що насувається".

"Нам потрібно, щоб міжнародне співтовариство стояло разом та підтримувало афганський народ", - сказав Гутерріш у відеозверненні у Твіттері, в якому оголосив про скликання конференції.

За його словами, захід має на меті швидке збільшення фінансування гуманітарної допомоги Афганістану.

Читайте також: Таліби влаштували «святкову» стрілянину у Кабулі – 17 загиблих, понад 40 поранених

"Ми також закликаємо до забезпечення повного та безперешкодного гуманітарного доступу, щоб пересвідчитися, що афганці і далі отримують необхідні послуги", - додав Генеральний секретар.

Як повідомлялося, 15 серпня таліби без бою увійшли до столиці країни Кабулу. Політичний офіс «Талібану» заявив про завершення війни в Афганістані та про створення Ісламського емірату Афганістан.

31 серпня Сполучені Штати завершили виведення з Афганістану свого військового контингенту, який перебував у цій країні 20 років. Відтоді не виконувались рейси з аеропорту Кабула.

Після приходу до влади талібів з Афганістану були евакуйовані понад 123 тисячі осіб, але частина національного персоналу західних країн та афганців, що співпрацювали з іноземними структурами, все ще залишаються в країні та перебувають під ризиком для життя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-