Освітній омбудсмен закликав постійно контролювати дотримання прав у вищій освіті

Освітній омбудсмен закликав постійно контролювати дотримання прав у вищій освіті

Укрінформ
Освітній омбудсмен Сергій Горбачов наголосив, що надзвичайно важливо постійно спостерігати за дотриманням прав у вищій освіті

Як передає Укрінформ, про це йдеться у привітанні Горбачова з новим навчальним роком у Фейсбуці.

"Вітаю з новим навчальним роком! Найбільше побажання - бачити одне одного не в екранах моніторів, а вживу, очі в очі, спілкуватися, сперечатися, дружити, разом вирішувати великі та малі проблеми шкільного життя, разом зростати", - написав Горбачов.

Читайте також: Освітній омбудсмен: Відмовляти у роботі нещепленим учителям - незаконно

Він зауважив, що все це неможливо без здоров’я, без надійного захисту від хвороб. Тому слід свідомо захищати себе та людей поруч: вакцинуватися, дотримуватися заходів безпеки.

"Щиро бажаю усім, хто навчає та навчається, рішуче та впевнено відстоювати свої права, сміливо шукати можливості для їх захисту. Бо, як писав Іван Багряний: “Сміливі завжди мають щастя”. І не забувати, що інші люди поруч також мають свої права, які потрібно поважати", - зазначив Горбачов.

Читайте також: Освітній омбудсмен заявляє, що вимагати шкільну форму — незаконно

Він сподівається, що у новому навчальному році перша щорічна доповідь освітнього омбудсмена “Дотримання прав в освіті - 2020” допоможе учасникам освітнього процесу більш глибоко знати свої права та інструменти їх захисту, а освітнім управлінцям - додасть рішучості для ухвалення своєчасних та правильних рішень, які допомагатимуть учням, батькам, вчителям.

Горбачов додав, що навчальний рік починається і в студентських аудиторіях. Вища освіта має свої особливості і свої проблеми у захисті прав, яким приділятиметься більше уваги. Найважливіше - надійно захищати студентів та викладачів від дискримінації за будь-якою ознакою, створювати академічно доброчесне і просто доброчесне освітнє і наукове середовище, розвивати справжнє студентське самоврядування.

"Дуже сподіваюся на розвиток співпраці зі студентськими омбудсменами: і з тими, які вже працюють у закладах вищої освіти і з ким я мав честь поспілкуватися навесні, так і з тими, хто лише починає свою таку важливу і вкрай потрібну роботу. Дякую вам за вашу небайдужість і готовність захищати права у вищій освіті", - зазначив Горбачов.

Читайте також: Освітній омбудсмен розкритикував ідею скасування ЗНО

Він наголосив, що надзвичайно важливо постійно моніторити дотримання прав у вищій освіті, аби знати, які права найчастіше порушуються, чи здійснюється - і як саме - відновлення цих прав.

"Окреме питання - нарешті визнати у правовому полі, що булінг та цькування існує не лише у школі, а і в ЗВО - і це треба виправляти", - наголосив Горбачов.

Читайте також: «Скасування» 10 класу: освітній омбудсмен дав пораду батькам

Він побажав сил та натхнення в новому навчальному році та висловив сподівання на цікаву і плідну співпрацю.

Як повідомляв Укрінформ, 29 серпня Горбачов під час експертної дискусії, організованої аналітичним центром Cedos, повідомив, що навчальний рік розпочнеться у звичайному режимі. Заклади освіти, де буде вакциновано менше ніж 80% працівників, не закриватимуться.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-