Парламент Естонії проводить перший тур виборів президента

Парламент Естонії проводить перший тур виборів президента

Укрінформ
Естонський парламент Рійгікогу проведе в понеділок перший раунд голосування на виборах нового президента країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національне телерадіомовлення ERR.

Цього разу на перший тур був висунутий лише один кандидат - директор Естонського національного музею (ERM) Алар Каріс. Його кандидатуру підтримали урядуща коаліція Партії реформ і Центристської партії, що забезпечує 59 місць у Рійгікогу. Однак для обрання президента в першому турі в парламенті за кандидата мають проголосувати більше 2/3, тобто 68 зі 101 депутата.

При цьому соціал-демократи та партія Isamaa/Батьківщина оголосили вільне голосування за кандидатуру президента, тобто кожен депутат сам вирішуватиме, чи підтримати Каріса. Таким чином, можливо, вдасться отримати бракуючі 9 голосів.

Читайте також: Сумівці з Канади, Франції та Естонії долучилися до створення Саду незалежності в Україні

Перший тур у Рійгікогу почнеться в понеділок о 13:00. Якщо кандидат не набере необхідної більшості, другий тур буде проведено у вівторок, 31 серпня, о 12:00, при цьому кандидати висуваються заново (вранці того ж дня з 8:00 до 10:00). Якщо президента не вдасться обрати і в другому турі, то у вівторок пройде й третій тур, в якому беруть участь два кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів у другому турі.

Якщо ж і третій тур закінчиться безрезультатно, то процес виборів перейде в колегію вибірників, де до 101 депутата Рійгікогу приєднаються 107 представників місцевих самоврядувань. Тут уже потрібна буде проста більшість голосів, на цьому рівні вибори пройдуть у два тури. Якщо президента не вдасться обрати і в колегії вибірників, увесь процес потрібно буде починати заново з висунення кандидатів та голосування в парламенті.

Читайте також: Естонські та українські парламентарії відвідали зону ООС

Якщо ж у понеділок або вівторок парламент проголосує за Каріса, то він вступить на посаду вже 11 жовтня, змінивши на посту діючу президентку країни Керсті Кальюлайд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-